Românii sunt de la generație la generație “hrăniți” cu această amăgire că singurul mod în care-i poți cânta lui Dumnezeu e aproape fără excepție unul acapela și fornăit (de aici ideea unui Dumnezeu “îmbătrânit” și “plictisit”). Și de aici vine uneori și lipsa de atractivitate a Bisericii. Muzica biblică este mai “modernă” și incomparabil mai vioaie și plină de viață fața de ce se cântă azi în România prin anumite Biserici.
Din păcate muzica de cea mai buna calitate nu se găsește în Biserici și nici în concerte organizate de Biserică, aproape toți artiștii extraordinari ai lumii nu-i cântă Lui, cel puțin nu în România, ci pe aceștia îi găsești în cluburi, festivaluri de tot felul, locuri care de obicei nu au nicio treabă cu Dumnezeu – promovându-se în mare parte non-valori. Ei cântă cântece care să nu stârnească mustrăti de conștiință, ci să meargă bine cu alcoolul, tutunul, curvia, drogurile și orice altă destrăbălare. În acest timp, Biblia, cea mai mare sursă de inspirație a artei de-a lungul secolelor stă neatinsă.
Marii consumatori de muzică de pe youtube nu sunt adulții, ci copii. Ei fac acele multe milioane de vizualizari la cântăreți celebri atât din România cât și din afară. Am fost profesor de muzică o vreme și când puneam la clasele 5-8 (10-14 ani) întrebarea “ce muzică ascultă?”, efectiv îmi venea să urlu de durere aflând răspunsurile.
Muzica din România în mare parte a devenit o intoxicație morală și uneori și fonică. Expresii precum “nimeni nu mă arde cum mă arzi tu” sau “palme și pumni în pereți” ar părea că sunt versuri luate de prin manele, dar nu, sunt difuzate de radiouri românești cu renume, de toate de altfel.
De ce nu oferim copiilor/adolescentilor/tinerilor si adultilor și varianta bună, cântece pe gustul acestei generații, cântece pe ritmuri preferate de această generație, dar care să conțină învățătură sănătoasă pentru ei? Cântece compuse de artiști mai puțin cunoscuți, dar care produc ceva frumos, dar știu e “mafie” mare până și în muzică, să ajungi la radio este imposibil dacă nu ai pe “cineva” în spate.
Vreți exemple? În America o cântăreață creștină, Lauren Daigle, tocmai a lăsat în urmă cu albumul ei “Look up child” aproape toți marii artiști, fiind în topul Billbord pe locul 3, în față avându-i pe Paul McCartney și pe Eminem. A vândut 115.000 de albume în prima săptămână. Căutați-o și ascultați și altceva în afară de muzica cu care v-ați obișnuit.
De la un concert Profides a plecat o tipă scârbită, întrebându-ne cum putem să cântăm cu tobe și chitară electrică lui Dumnezeu, dar nu s-a întrebat niciodată de ce oamenii se închină poftelor, banilor, sexului și altora cu cea mai bună muzică.
Nu uitați, Dumnezeu chiar merită cea mai bună muzică, nu El e “bătrân” și “plictisit” și nu El este Cel care refuză muzica bună cântată cu orice instrument, ci acești lideri religioși prea învechiți pentru ultimile 5 secole o refuză. Ei blochează închinarea oamenilor prin muzica contemporană prin indiferența și obtuzitatea unui sistem religios.
Doamne ajută!