Skip to main content

Ai urât vreodată din senin…

Cea mai periculoasă formă de ură este ura aceea față de cineva cu care nu ai interacționat niciodată, față de o persoană care nu ți-a greșit cu nimic, nu ți-a făcut niciun rău și care poate că nu gândește și arată ca tine, dar tu pur și simplu o urăște. Am auzit oameni total necunoscuți care mi-au spus: “Toni, efectiv te uram, am auzit multe despre tine…” Dar bine că te-am cunoscut… Eu le-am spus: “Bine că ai scăpat de ură, că altfel ajungeai în iad, ai grijă să nu mai urăști nici pe cel care-ți dă motive să o faci!”

Ura aceasta venită din senin se ascunde sub expresia “nu-l/n-o suport”. Eu n-am găsit la Hristos expresia: “Nu-i suport pe farisei”, nici expresia: “Nu-i înghit pe preoții corupți”. El a “înghițit” pe toată lumea și a suportat pe toată lumea cu dragostea Lui nemărginită, iar noi nu-i putem suporta și înghiți nici pe oamenii aceia pe care nu i-am cunoscut și ni se pare că ne păgubeasc că există. Ioan ne spune despre Isus, în contextul în care Iuda se ducea să-L vândă pe Mântuitorul, că El “i-a iubit până la capăt…” (Ioan 13:1).

Mai e ura aceea insuflată de alții. Vine unul și scrie sau comentează despre cineva și dintr-o dată simți cum în tine se încinge sângele, vine o ură față de persoana respectivă și apoi simți să-i scrii și să o pui la punct. Așa te trezești că ai căzut în plasa Diavolului și că urăști un om doar pentru că Satana ți-a întins o cursă, iar tu ca neatentul ai început să urăști din senin pe cineva despre care practic nu știi mare lucru, dar ai primit ordin să urăști și o faci din spirit de turmă. Hitler a insuflat o ură demonică față de evrei fix la fel, i-a denigrat, i-a catalogat într-un fel, i-a pus la marginea societății apoi i-a dus în lagăre, iar mare parte dintre nemții nu a avut nimic împotrivă. Așa au murit câteva milioane. Ce “mă sperie” este că și astăzi oamenii sunt gata să urască “gratis”, fără motiv deși n-ar trebui să urască nici cu un motiv anume.

Mai e ura aceasta etnic, aud oameni care zic: “Urăsc “țiganii” că sunt toți la fel!” Asta e o ură drăcească, eu am avut un prieten rrom care m-a învățat să cânt la chitară pe gratis, venea după mine la orice oră să mă ajute de fiecare dată când aveam nevoie și-mi făcea cinste cu KFC și mă ducea la film când eu nu-mi permiteam nici un covrig. Când poate că “rasa mea” nu-mi dădea nicio atenție, am primit toată dragostea în mijlocul unor oameni mai bruneți, dar poate că sunt așa și datorită focului care arde în ei, sunt mai pasionali, mai afectuoși, mai sociabili, mai atenți unii cu alții. Deci, a judeca o etnie după un singur om sau mai mulți e total greșit. Dă șansă fiecărui om să-și dovedească al lui caracter și nu urî niciodată pe nimeni, indiferent de cât de dezamăgit ai fost.

Fii ca Hristos, iubește pe oricine necondiționat până la capăt!

Cu prețuire,

Toni Berbece