Skip to main content

Bijuterii pentru copiii noștri

Când copiii noștri vor fi făcuți să priceapă faptul că fiecare carte bună este o bijuterie care-ți înfrumusețează gândirea și comportamentul, atunci am realizat cel mai măreț lucru. În Nigeria este o organizație teroristă care se numește “Fără carte” sau “Fără școală” (Boko Haran), care omoară anual mii de oameni printre care femei și copii, mai ales creștini, pentru că inclusiv Diavolul știe că oamenii proști sunt cei mai ușor de ademenit și de folosit de către forțele întunericului.

Un om care nu citește e un om care nu prea gândește, ușor de ispitit, ușor de manipulat și care prin gândurile și cuvintele neșlefuite ucide oameni. Astfel de oameni necitiți expun corpul mai mult decât gândirea, iar prin felul în care noua generație se îmbracă și se comportă se poate vedea ce are mai de preț. Când vezi mai multă vulgaritate decât decență îți dai seama cât citește românul. Când vezi fete îmbrăcate ca și cum ar face plajă prin oraș unde nu vezi pic de mare sau nisip, când vezi tineri obsedați sexual care fluieră orice prezență feminină deșănțată, realizezi că mințile lor au două pasiuni – plăcerea carnală și sexualitatea. Nu-mi spuneți că un om citit și educat iese pe stradă ca și cum s-ar ocupa cu prostituția și că aplaudă comportamentul acesta destrăbălat. Chiar nu cred asta.

Citiți mai ales Biblia, iar dacă vi se pare că este plictisitoare gândiți-vă că Biblia i-a inspirat pe cei mai mari poeți, scriitori și dramaturgi să compună propriile opere. Divina Comedie, Paradisul Pierdut, Călătoria Creștinului, Cronicile din Narnia sunt doar patru din miile de opere care au stimulat gândirea omului de-a lungul timpului. Mergeți într-o Bibliotecă sau într-o expoziție de pictură să vedeți cum Biblia este sursa principală de inspirație a culturii și artei. Doar un incult sau un om care fuge de adevăr din cauza păcatului spune că Biblia este o carte mediocră demnă de Evul Mediu.

Primele cărți din Biblie dețin adevărul despre facerea lumii, răspund celor mai profunde întrebări ale omului despre noi oamenii. Istoria evreilor este istoria unui popor prin care Dumnezeu a adus Mântuirea și salvarea de Iad. Psalmii sunt cele mai frumoase rugăciuni scrise vreodată de oameni. Proverbele sunt cele mai frumoase și înțelepte sfaturi date vreodată de părinți copiilor. Noul Testament conține cuvântul de viață ieșit din gura lui Cristos, cel ce ne aduce Mântuirea, iar epistolele Apostolilor completează și exprimă dogma Bisericii.

Citiți dragilor, cărțile sunt adevăratele bijuterii.

Cu prețuire,

Toni Berbece