Skip to main content

Cel mai puternic drog…

Un țar a văzut odată un bărbat care alerga peste un râu pe care erau sloiuri de gheață, ceea ce făcea era extrem de periculos, oricând risca să alunece și să pice în curenții reci și rapizi, fără a mai putea fi salvat. Și-a trimis soldații să-l prindă și să afle de ce a făcut acest lucru. A aflat că pentru o sumă foarte mică de bani a făcut pariu cu un prieten că poate traversa râul acela. Atunci țarul a poruncit să fie biciuit zdravăn, pentru că dacă e gata să-și riște viața pentru așa puțini bani e dispus să facă orice nelegiuire dacă e plătit.

“Drogul” despre care vreau să vă vorbesc se numește “banul”. O dată ce începi să-l iubești nu te mai poți opri dacă nu te lași eliberat de Cristos. Pavel ne spune că iubirea de bani ne face să ne străpungem singuri cu mult chin. Oamenii care iubesc banii iau cele mai proaste decizii în viață, pentru avuții își vând trupurile, familiile și nu în ultimul rând sufletele. De exemplu, Iuda l-a vândut pe Isus pentru doar 30 de arginți. Cum să faci așa ceva? Explicația este că era dependent de “drogul” numit “iubirea de bani”.

Ești tu îndrăgostit de bani, dai orice pentru ei, faci orice ca să-i aduni, devii irațional când e vorba să-i faci, ești dispus să-ți vinzi trupul sau chiar sufletul pentru un venit bun? În lumea artistică e o modă să-ți vinzi sufletul pentru faimă și bani, apoi urmează după o scurtă glorie dezastrul. În România sunt persoane care se vând unor meserii spurcate pentru 5000 de euro. Întrebarea este ce faci cu banii, cum îți speli mai apoi cugetul? Cum îți cumperi sănătatea? Cum poți câștiga iubirea celor pe care i-ai dat pentru bani? Pentru că Eclesiastul ne învață că iubirea nu se poate cumpăra. Asta vă poate povesti Samson care a plătit bani mulți ca să doarmă în brațele Dalilei, care mai apoi l-a vândut pe mai mulți bani. Așadar, nu da pentru bani ceea ce mai apoi nu poți cumpăra cu bani, anume curăția sufletului, iubirea familiei și sănătatea.

Cu pretuire,

Toni Berbece