Skip to main content

Cum ne creștem copiii

Avem câteva principii pentru copiii noștri.

1. Nu ne pedepsim copiii pentru un accident care ține de îndemânare. Copilul va învăța cu timpul să nu mai spargă pahare sau farfurii. Le-am comunicat că liniștea lor este mai importantă decât o farfurie. Nu le înroșim fălcile pentru că au scăpat bolul cu lapte. Nu vreau ca ai mei copii să creadă că pentru mine o cană cu lapte e mai importantă decât ei. Nu-i pedepsim pentru jucării stricate, mintea lor trebuie să exploreze, să strice și să repare, să cerceteze și să modeleze. Nu le ucidem în ei pofta de a descoperi și de a crea. Astfel ei realizează că sufletele și dezvoltarea lor sunt mai importante pentru noi decât orice lucru din lumea aceasta.

2. Nu-i pedepsim sau nu țipăm și nu-i bruscăm când vin să ne mărturisească un păcat sau o prostioară. Nu vrem să îi descurajăm în a veni la noi când greșesc. Ei trebuie să știe că atunci când vor greși, orice greșeală ar face, mami cu tati vor fi acolo lângă ei, îi vor ajuta și nu vor urla la ei ca cei mai mari dușmani. Persoanele care le trec prin cap în orice problemă a vieții trebuie să fie Dumnezeu, mama și tata.

3. Cea mai importantă școala din lume pentru copiii noștri este timpul petrecut cu noi. Când sunt cu noi știm că absorb cele mai multe informații utile pentru viață. De aceea lăsăm telefoanele, îi lăsăm pe alții cu problemele lor, ne lăsăm problemele noastre și petrecem timp cu ei. Călătorim mult împreună, pentru că viața cu copiii tăi este cea mai scurtă perioadă a vieții. Cu un copil poți petrece o medie de 22-25 de ani. Ce-s anii aceștia pentru o viață de om? Așadar, timpul cu el este cel mai prețios timp din viață.

4. Cele mai importante investiții din viața copiilor noștri sunt rugăciunea și Scriptura. Nu există ceva mai prețios de pus în ei. Dacă-i înveți rugăciunea nu vor fi niciodată singuri, niciodată disperați, niciodată fără speranță. Iar dacă vei pune Scriptură în ei și apetit pentru a o citi, vei pune în ei de fapt cele mai valoroase principii de viață. Această carte îi va ține departe de vicii, de oameni răi, de închisoare, de prostii și de nimicuri. Biblia dă sens vieții cum nu dă nimeni și nimic.

Cu prețuire,

Toni Berbece