Skip to main content

Dacă te-ai oprit pentru că ai fost umilit sau criticat, citește…

Atanasie a fost poreclit “piticul negru”, pentru că era mic de statură și cu o piele negricioasă. Dar acest egiptean devenit episcop, a luptat cu ereziile care se infiltrau în Biserică, a luptat să țină Scripturile nealterate, să elimine tradițiile nebiblice, motiv pentru care a fost exilat de 5 ori (un Atanasie ne-ar trebui și nouă azi ca să lupte cu moaștele). El este cel care a stabilit canonul Noului Testament, cele 27 de cărți, care merită să fie parte din el. Fiind plin de Duh a avut lumină de a discerne mereu adevărul de minciună.

Toma din Aquino era poreclit “boul mut”. Suferea de edem (hidropizie), corpului reținea apă ceea ce-l făcea să para un balon umflat, avea un ochi mai mare decât celălalt și nu prea era coerent în vorbire, însă avea un suflet curat ca lacrima, iar gândirea lui era luminată de Duhul. Mai târziu, datorită scrierilor lui, a fost numit “doctorul angelic”, deoarece a vindecat multe suflete prin pasiunea lui molipsitoare față de Hristos.

Martin Luther a fost numit de către papa “bețivul a cărui predici ies din aburul beției lui”. Alții l-au numit “dracul îmbrăcat în piele de om”, dar apoi au ajuns să spună: “Doar Luther are dreptate!” Azi știm că cea mai mare trezire spirituală din Europa, cea mai mare palmă pe care păgânismul Bisericii Catolice din acea vreme a primit-o, a venit din partea acestui om, care a lucrat plin de puterea Duhul Sfânt. Europa a ieșit din Evul Mediu datorită acestui om care a încurajat cititul, gânditul și spiritul liber.

Nu te opri când ești criticat, mergi înainte și vei culege roadele îndrăznelii tale, în Hristos fiind.