Skip to main content

Despre tânărul cu o cruce tatuată după ureche

A venit la mine un tânăr care are o cruce tatuată după ureche și mi-a spus că vrea să-și mărturisească păcatele și că vrea să-l urmeze pe Hristos. L-am întrebat: “Presupun că nu ai multe de mărturisit la cei 21 de ani ai tăi, deoarece abia ai intrat în viață?” La care mi-a răspuns cu un zâmbet amar: “Toni, am mai multe păcate decât îți poți imagina.” A făcut aceste păcate deși era un om extra religios, atât de religios încât și-a tatuat o cruce pe viață chiar după ureche. Dar ieri și-a lăsat urechea străpunsă de Hristos, care a intrat în viața lui, de acum Crucea nu e doar tatuată pe el, ci și trăită.

Am înțeles că oricâtă religiozitate ai avea în tine, oricât de credincios te-ai crede, oricât de atașat ai fi de simboluri religioase, oricât ai fi de îndrăgostit de imaginea lui Hristos sau de imaginea crucii Lui, dacă nu o lași să pătrundă în inimă totul e degeaba. Pavel a spus: „În ce mă priveşte, departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este răstignită faţă de mine, şi eu faţă de lume!” (Galateni 6:14). Crucea înseamnă moarte față de curvie, alcool, tutun, droguri, ură, bârfă, denigrarea aproapelui, neiertare, invidie și multe altele și nu doar un simbol cu care să te lauzi în timp ce faci păcate.

Am cunoscut un tânăr care și-L tatuase pe Hristos pe cruce chiar după încheietura mâinii drepte, dând impresia că mâna lui străpunsă era chiar mâna lui Hristos. Dar acest tânăr lăsase o fată însărcinată și nu voia s-o ia mai apoi de nevastă, era un împătimit al relațiilor pasagere, fără responsabilități. Oare câte fete a lăsat însărcinate, deși pe mâna lui era Hristos? Oare cum îl poți privi pe Hristosul de pe măna ta în timp ce cu acea mână apuci pofticios trupul unei femei, care nu-ți aparține și pe care nu o iubești, ci doar vrei sa te folosești de ea?

Credința în Hristos nu se rezumă la un tatuaj cu o cruce, nici la o cruce purtată la gât, nici la mersul la o slujbă o dată pe săptămână, nici să te lauzi cu un cult sau cu o anume Biserică, ci tu să fii parte din Biserică și din trupul lui Hristos, trăind în sfințenia Lui.

Cu prețuire,
Toni Berbece