Skip to main content

Din maimuță sau din Dumnezeu

Un best seller al New York Times spunea despre familie că e o invenție a omului în care acesta este nefericit. Că noi alături de cimpanzei, bonobo, urangutani și gorile suntem urmașii unei maimuțe hipersexuate și desfrânate și că așa se simte omul cel mai bine și cel mai liber. Vă dați seama ce poate debita un best seller american?

Sunt multe argumente pro familie, dar unul la care voi face referire acum este faptul că spre deosebire de animale, omul crește un copil și are grijă de el pânâ la aproximativ 20 de ani, chiar mai mult. De ce Dumnezeu a proiectat astfel omul și pe animal diferit?

De exemplu la majoritatea animalelor puii se ridică în picioare și pot merge la nicio oră de la naștere, iar copilul începe să meargă abia după un an. La animale, puii sunt independenți chiar la câteva luni de la naștere, iar într-un an ajung la maturitate fiind gata să procreeze și să aibă propriul partener, iar la om abia după 18-20 de ani putem vorbi despre așa ceva?

Care e explicația? În primul rând copiii țin partenerii împreună contribuind la familia monogamă. Adică o femeie are nevoie de un bărbat pentru a crește un copil. Dacă copilul ar fi fost independent după un an, femeia nu ar fi avut interes să păstreze bărbatul lângă ea, iar bărbatul nu s-ar fi simțit responsabil. Copilul are nevoie de modelul mamei și al tatălui deopotrivă. Când unul dintre ei dispare copilul își alege din familie sau din apropiați un alt model.

O altă explicație este aceea că, spre deosebire de animale, noi creștem ființe morale, noi nu ținem un copil lângă noi doar ca să-l hrănim, să-l îmbrăcăm și să-i oferim un adăpost (asta crede în mare parte lumea de azi).

Noi ținem atât de mult timp un copil lângă noi pentru că formăm ființe demne de numele de om, demne de a fi coroana creației lui Dumnezeu. Ne dorim ca noi să fim un model pentru acel copil, pentru că timp de 18 ani acesta își formează un caracter, care în 90% din el e ca al părinților. Deci noi ca părinți nu creștem pui de animale lângă noi, care vor trăi instinctiv și conduși de pofte egoiste, ci oameni care au menirea de a fi după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Iar ființele create de noi vor duce mai deprte binele sau răul pe care l-am plantat în ei. Deci suntem responsabili de binele sau răul care este în lume.

Așadar, smulge-i copilului tableta din mână, ia-l de la televizor sau de la PS4 și stai de vorbă cu el, învață-l despre ce înseamnă să fii om, spune-i că nu stă 20 de ani lângă tine doar ca să mănânce și să doarmă, ci ca să învețe să fie om, să-ți facă cinste ție și lui Dumnezeu. Dacă credem că ne tragem din maimuțe vom semăna cu niște animale noi și copiii noștri, dacă credem că ne tragem din Dumnezeu vom semăna cu El și ne vom comporta dumnezeiește.

Doamne ajută!