Skip to main content

Dragostea (Profides) – De la vis la realizare

Aș dori pe scurt să vă povestesc cum a luat ființă piesa Dragostea și apoi videoclipul ei pentru că sunt câteva lucruri de zis.

Mă rugam de ceva vreme pentru un videoclip însă mereu îi spuneam Domnului în rugăciune că nu vreau doar un clip în care să apărem noi cântăreții, ci că aș dori să transmită ceva mai mult de atât. Într-o bună zi am fost invitați să cântăm la seara de tineret a Bisericii Bunavestire din București iar la sfârșitul programului au venit la mine Andrei și Crăița Goagă, care ne-au propus să facem împreună un videoclip. Am fost atât de entuziasmat încât am acceptat pe loc propunerea lor. Le-am spus că îi așteptam de multă vreme.

Cu câteva luni înainte, văzând că dragostea lumii acesteia nu este nici măcar o umbră a Dragostei lui Dumnezeu și că totul în jur se degradează, i-am cerut Domnului să-mi dea un cântec despre Dragostea Lui. Așa că am luat Biblia, am deschis-o la 1 Corinteni 13 și am început să cânt la pian cu Biblia în față. Pe măsură ce cântam, Duhul lui Dumnezeu îmi dăruia și melodia și versurile inspirate din acest pasaj al Scripturii.

I-am chemat pe Andrei și Crăița să asculte piesele noastre noi, însă atât eu cât și ei am căzut din prima de acord ca piesa aleasă pentru videoclip să fie ”Dragostea”. Dumnezeu ne-a călăuzit și asupra scenariului pentru clip, însă de acum ne trebuiau actorii și resurse de tot felul. Andrei a aflat de pe internet despre un actor care i-a plăcut din prima și nu știa cum să ia legătura cu el, însă a doua zi la filmările pentru o reclamă comercială personajul principal era tocmai actorul dorit, pe nume Ionuț Grama. El a acceptat să filmeze pentru acest clip și fiind impresionat de tema aleasă de noi a acceptat să se implice fără nici o pretenție financiară. Apoi ni s-a alăturat și actrița Sabina Brândușe, care de asemnea a venit cu inima deschisă întru-totul pentru acest proiect.

Dumnezeu a deschis foarte multe porți. Un om de afaceri ne-a pus la dispoziție întreg etajul unei clădiri pentru a filma prima parte a clipului și ne-a dăruit zeci de sticle de suc și cafea pentru voluntarii care ni s-au alăturat cu dragă inimă. Familia Avrămescu ne-a pus și ea la dispoziție casa pentru a filma a doua secvență, plus alte resurse. Familia Goagă a sacrificat și ea multe resurse pentru acest proiect și multe dintre sacrificii sunt convins că nu ni le-a dezvăluit nici până astăzi pentru că știu că Dumnezeu răsplătește cel mai bine. Cum am spus, au fost și zeci de voluntari devotați, inclusiv copii care au jucat in clip, care impreună cu părinții au muncit mult la acest proiect.

Deși au fost și mici piedici în mare totul a mers ca pe roate. Filmările au fost făcute în trei zile. Numai pentru prima parte care durează nici un minut s-au filmat 10 ore continuu. Pianul acela cu poze pe care l-am împrumutat de la o familie binevoitoare a trebuit decorat cu poze de trei sau patru ori și de fiecare dată a durat vreo 2 ore. Însă simțeam toți că prin acest proiect vom turna și noi o picătură din Dragostea lui Dumnezeu în deșertul lumii noastre secătuit de ură.

Apoi când clipul a fost lansat am început să-l promovăm. Știam că nu este doar o cântare izvorâtă din mintea unui om, ci că are în ea încărcătura puterii Cuvântului lui Dumnezeu – 1 Corinteni 13, care este cea mai frumoasă definiție a dragostei în afară de cea dată de Cristos într-un mod practic prin jertfirea Lui.

Andrei a făcut într-o zi un mare pas prin credință. A înscris piesa la Festivalul Internațional de Film Creștin. Crăița a fost foarte inspirată și a tradus piesa punând în subtitrare varianta în engleză, lucru care a făut posibilă înscrierea acestei piese la Festival. Nu am avut așteptări prea mari însă într-o zi am aflat că a fost nominalizată împreună cu alte cinci piese în limba engleză la categoria ”Cel mai bun videoclip al anului 2015”. Pentru noi era deja mult însă peste încă o lună am aflat că a luat locul I, lucru pe care l-am văzut ca pe o dovadă a faptului că Dragostea are încă mare trecere în inima oamenilor de pretutindeni. Undeva în inima fiecărui om este o năzuință mare pentru Cel din care suntem rupți și la care are fi bine să ne întoarcem cu toții.

Am văzut și mai mult puterea lui Dumnezeu manifestată prin această piesă când cineva mi-a mărturisit că a renunțat la divorț după ce a ascultat-o. Mărturiile au continuat să apară însă știu că nu omul lucrează, ci că Duhul lui Dumnezeu care pătrunde în cele mai tainice unghere ale sufletului o face. Noi nu putem urni de multe ori nici trupul unui om dar sufletul lui.

Dragostea adevărată va învinge întotdeauna, chiar dacă aparent se pare că vrăjmașul ei care o distorsionează vulgar cucerește teren. Știu sigur că va veni și acea zi în care Domnul prin suflarea gurii lui va da la oparte tot ce nu este Dragoste și va rămâne doar Ea în noi și noi în Ea. Până atunci nu mai e mult iar noi trebuie să ne facem datoria de a lupta prin Dragoste.

Cu drag și prețuire,
Toni Berbece