Skip to main content

Dumnezeu este un Dumnezeu al deșteptăciunii

Satana, dumnezeul lumii acesteia, îi vrea pe oameni proști, fără carte, ușor de manipulat, goi la minte, să poată pună în mintea lor orice, iar ei să primească fără discernământ totul. Am rămas șocat să aflu direct de la un nigerian că gruparea teroristă Boko Haran înseamnă “fără carte”, “fără școală”. Această grupare din sudul Nigeriei, unde este și cea mai săracă populație, îi asuprește pe părinții care-și trimit copiii la școală, distrug școli și au propriile lor centre unde copii sunt învățați violența, destrăbălarea și pierderea timpului.

Avem și noi un “Boko Haran” culturalizat, adică printr-o propagandă acerbă servită unor oameni fără discernământ și fără propria capacitate de a gândi, se dorește îndobitocirea, să se schimbe valorile, normele, principiile pe care a funcționat lumea asta, distrugerea bunului simț, a rușinii, a pudorii, a gustului, a frumosului, a tot ce înseamnă grație și înțelepciune. Nu o să vezi niciodată un om deștept umblând jumătate gol pe stradă, nici vorbind în limbaj obscen, nici făcând fapte care duc la distrugerea fizică.

Biblia de mii de ani cheamă generații după generații la știință, la cunoaștere, la dezvoltare personală, la înțelepciune. Biblia descurajează lenea în a cunoaște, lenea în a studia. De altfel, prostia este incompatibiliă cu creștinismul. Un alt nume a lui Hristos este Înțelepciunea, deci cine Îl are pe Hristos nu are cum să nu fie înțelept.

De unde este îndepărtat adevăratul creștinism automat se instalează prostia, de aceea mă doare când aud oameni care asociază creștinismul cu lipsa gândirii. Știu personal doi oameni care până la 40 de ani nu știau să scrie și să citească, dar după ce L-au cunoscut pe Hristos au luat lecții de la copiii lor, iar azi citesc și scriu. Și mai știu personal mii de oameni care trăiau mizerabil, dar după ce L-au cunoscut pe Hristos acum trăiesc frumos și cu sens.

Așadar, Dumnezeu ne vrea deștepți, ne vrea fruntași în societate în toate ramurile și în toate domeniile de știință și de dezvoltare. De la profesori, la consilieri politici ca Daniel, de la muncitori calificați la meșteri în toate meșteșugurile ca Bețaleel.

Fii deștept, fii ca Hristos!

Text: Proverbe 8:11-14