Skip to main content

Și cei doi vor fi una…

Ați lipit vreodată două bucăți de sticlă cu superglue? Faceți acest experiment și apoi încercați să le desprindeți. Veți vedea că nici spărgându-le nu veți putea să le separați. Vor rămâne bucăți întregi lipite împreună. Așa este cu unirea a doi oameni prin căsătorie și care mai apoi se despart prin divorț. Vor fi o masă de cioburi separate, dar totuși unite pe ici pe colo, traume peste traume peste tot în jur și în ei. De aceea mai mare decât cancerul în trupul acesta fizic este cancerul în trupul cel nou, format din soț și soție și mai grav este cancerul dezbinării din Trupul lui Cristos, Biserica.

Așadar nu vă grăbiți niciodată să vă faceți rău, divorțul nu-i ceva precum contractul la telefonie, faci portare când dorești. “Portarea” aceasta dinspre un partener spre altul costă enorm și costă pe viață, chiar pe veșnicie. Divorțul nu este o soluție decât pentru infidelitatea unui partener, care a spurcat patul conjugal (și aici poate exista iertare și reabilitare în dreptul celui care se lasă de păcatul preacuriviei, dar depinde de cel trădat). Mă întreabă multe persoane care sunt indiciile când un partener este infidel. Le răspund cam așa:

1. Când partenerul devine agresiv, un soț bătăuș care este în stare să-și bată nevasta nu va avea rezerve nici în a o înșela (a întâlnit și cazuri de bătăușe), respectul acolo oricum este făcut praf. Agresivitatea merge adesea mână în mână cu înșelarea. 2. Când relația intimă este neglijată (cine nu bea apă de acasă sigur bea din altă parte, știm că nevoia aceasta intimă este o nevoie care nu poate fi ignorată). 3. Când partenerul lipsește de acasă dubios de des și când lipsa lui de acasă interferează cu lipsa de interes față de partener (necomunicativ, rece, închis în sine). 4. Dacă știi că partenerul tău este consumator de pornografie, așteaptă-te să capete pofte nefirești care-l vor conduce spre infidelitate. 5. Când își ascunde telefonul și devine foarte secretos…

Închei cu o ilustrație. Preotul Iosif Trifa privea un muncitor care se pusese în genunchi și lovea cu târnăcopul un bolovan masiv, după ce acesta l-a spart preotul i-a spus: “Ce mult aș vrea să sparg și eu inimile celor împietriți!” La care muncitorul îi răspunde: “Se poate dacă lucrați în genunchi!” Concluzia este că adesea inima unui partener împietrit se sparge prin rugăciune!

Cu prețuire,

Toni Berbece