Skip to main content

„Sindromul Saul” la creștini

„Hristos poate să îl mântuiască și îl va mântui pe omul care a fost nesincer, dar El nu îl poate mântui în timp ce este nesincer.”
A.W.Tozer

Cea mai des întâlnită întrebare din ultima vreme este: Cum se face că oameni care cândva au fost o opțiune vizibilă în planul lui Dumnezeu, astăzi sunt niște oameni munciți de tot felul de patimi, dar care continuă să rămână în Biserică și să se pretindă creștini, chiar dintre cei fruntași?

Cu frecvența cu care oamenii se îmbolnăvesc trupește se îmbolnăvesc și sufletește. De exemplu sindromul acesta numit de mine Saul este un sindrom al golirii de Dumnezeu. Biblia ne spune că Duhul lui Dumnezeu a plecat de la Saul pentru că acesta nu mai asculta de El, iar în locul Duhului nu a rămas un gol, ci a venit un duh rău, dar nu în vacanță, ci ca să-l chinuie (1 Samuel 16:14-15). Saul avea niște stări groznice de tulburare astfel încât cei de la curtea regală nu știau ce să se mai facă cu el și cum să-l liniștească.

Sunt mulți azi care au stări din acestea ca și Saul, asta pentru că s-au depărtat de Dumnezeu, au nesocotit Cuvântul Lui și au făcut totul de capul lor. Dar tot în prezența lui Dumnezeu se liniștesc. Intensitatea cu care aceste duhuri rele îi chinuie scade atunci când acești oameni se apropie de cei plini de Dumnezeu, de locurile în care se adună creștinii. De aceea la adunările creștinilor vor fi mereu și oameni chinuiți care caută refugiu, însă care nu caută să se schimbe, ci doar să se mai potolească puțin pentru a o lua de la capăt în nelegiuire.

Saul de exemplu nu a devenit un păgân. El pretindea în continuare că este iubitor de Dumnezeu, se prezenta ca trimis de Dumnezeu pentru a izbăvi Israelul, însă nu mai era de mult ce voia Dumnezeu să fie, ci Dumnezeu îl părăsise cu desăvârșire pentru că Saul Îl nesocotise în cel mai evident mod posibil. La fel sunt mulți astăzi care au fost lideri spirituali cândva, dar care din cauza neascultăriilor, Duhul lui Dumenzeu a plecat de la ei, însă lor le mai place să li se cânte cântări creștine pentru că acestea îi liniștesc.

Saul va rămâne printre creștini însă boala lui spirituală se va manifesta prin puseuri de mânie asupra celor de care Dumnezeu se folosește. Va ridica des sulița chiar împotriva celor care le cântă cântările lui Dumnezeu pentru a-i liniști. Saulii există din păcate și azi, vor exista mereu. Noi nu trebuie să ne lăsăm tulburați de ei, ci trebuie să înțelegem că dacă vom întrista Duhul lui Dumnezeu prin păcat, acesta va pleca de la noi și putem ajunge în situația lui Saul. Așadar singura variantă este aceea de a rămâne aproape de Dumnezeu.

Materialismul și mândria sunt cele două cauze care duc la apariția acestei boli spirituale. Saul nu a fost capabil să jertfească ceea ce Dumnezeu îi spusese să jertfească – nimic greu de făcut de altfel, iar apoi s-a mândrit considerând că el poate face ce vrea că doar e rege. Când era vremea pocăinței el căuta să-și salveze imaginea de sfânt în fața oamenilor. I-a păsat mai mult de imaginea sa decât de pocință sa. Peste sute de ani de la moarte lui Saul, Fariseii și Cărturari din vremea lui Isus Cristos sufereau de aceeași boală. Ei căutau să-și salveze imaginea de sfinți deși înăuntru erau niște morminte pline de oase. Deci boala nu a dispărut. Atenție la acest sindrom.

Doamne ferește-ne de această boală spirituală și vrem ca Duhul Tău să nu se depărteze niciodată de noi!

Cu mult drag și prețuire,
Toni Berbece.