Skip to main content

Trei motive să spui “nu” căsătoriei cu un partener necredincios

Motivul pentru care m-am hotărât să scriu acest material este acela că am întâlnit în scurtul curs al existenței mele de până acum câteva persoane foarte nefericite, unele chiar divorțate, a căror mare greșeală a fost să-și aleagă greșit partenerul de viață. Au avut de ales între un partener cu frică de Dumnezeu, un partener cu care poți pleca genunchi la rugăciune și cu care poți citi un Psalm zilnic și unul care nici nu vrea să audă de aceste lucruri.

Exemplul lui Samson stă în picioare de mii de ani. El este tânărul acela crescut în Biserică care la un moment dat se uită în lume apoi vine plângând la mama și la tata pentru a-i ruga să-l lase să se căsătorească cu fata pe care a văzut-o în club, unde a călcat ”accidental”, sau la petrecerile din facultate. Și așa începe un lung calvar pentru el și pentru întreaga familie. Deși sunt peste 3 mii de ani de când Samson și-a sfârșit alergarea zbuciumată totuși realitatea nu s-a schimbat deloc. Cine nu învață din greșelile altora va trebui să fie cobai pentru alții, șoarecele de laborator al vieții, alții vor privi la suferința unei astfel de persoane și se vor feri să facă aceleași greșeli. Nu cred că-și dorește cineva să fie o astfel de persoană. Mai bine să învățăm din Scriptură.

Iată cele trei motive sustrase din Judecători 14-15:

1. Din start se crează două tabere aflate în conflict.
Vedem că imediat după ce Samson s-a căsătorit, chiar la petrecerea de nuntă care a durat 7 zile după modelul filistean și nu după cel evreiesc, că Samson și soția lui se află în tabere diferite. Samson ca să anime petrecerea a spus o ghicitoare care i-a răscolit mult pe meseni. De fapt Samson mai mult a stricat atmosfera, că pocăitul nu știe să facă atmosferă la petrecerile lumești și bine face că nu știe, deci ar fi mai bine să stea în banca lui că nu va găsi fericire la astfel de mese. De la o ghicitoare s-a aprins conflictul. Conflictele în astfel de familii pornesc și de la cele mai mici chestiuni.
Soția lui l-a sâcâit în toate cele șapte zile, ”îl necăjea”, și plângea că a spus o ghicitoare care i-a pus într-o lumină proastă pe ”copii poporului ei”. Deci iată cum Biblia ne arată că în această legătură dintre un partener credincios și unul necredincios vor exista ”copii poporului lui și copii poporului ei” . Va fi o luptă istovitoare între tabăra 1 și tabăra 2. Care va fi mai favorizată?

2. După o lungă și istovitoare luptă se va instaura izolarea și chiar despărțirea.
Biblia ne spune că Samson s-a mâniat că soția lui le-a divulgat răspunsul la ghicitoare copiilor poporului ei și a plecat acasă la tata. Da, asta se va întâmpla. Fiecare se va refugia în tabăra din care a plecat. Fiecare își va lega rănile la mama acasă, iar cei doi nu vor fi niciodată un trup pentru că nu poți uni uleiul cu apa. Pavel spune ca cel credincios să nu se înjuge la un jug nepotrivit cu cei necredincioși (2 Corinteni 6:14). Într-o lume în care mulți erau agricultori iar cultivatul și seceratul se făcea în mare parte cu animale toți știau ce era acela un jug și ce important era să fie cel potrivit.
Un jug larg lovea picioarele animalului și îl împiedica să meargă făcându-i chiar răni, iar un jug strâmt îl strângea de gât și nu-i permitea să respire corespunzător. Deci asta se întâmplă și la oamenii cu un jug nepotrivit. Un „jug” ne trebuie tuturor pentru că toți trebuie să arăm în câmpul vieții și să producem ceva, însă un jug potrivit este cel ideal. Nici să ne dea peste picioare, nici să ne sugrume.
Una dintre cele mai mari tragedii este să ai o problemă în familie și să nu poți să te unești cu partenerul tău în rugăciune. Să alerge fiecare la soluțiile proprii. Să alerge fiecare la dumnezeii lui. Unul să alerge pe genunchi să se roage și să primească ajutor tot de la oameni însă de la cei pe care Dumnezeu îi scoate în cale, iar celălalt nici să nu vrea să audă de Dumnezeu, ci doar de agenda telefonului în care are ”relații”.
Samson a plecat și imediat socrii au trecut peste actul căsătoriei și i-au dat soția celui mai bun prieten pe care îl avea printre filisteni. Aceasta este o altă realitate. Filistenii nu au nimic sacru. Ei rup repede orice legământ, chiar și pe cele făcute pe veșnicie înaintea lui Dumnezeu cum ar fi căsătoria și pe deasupra nu au nici cel mai mic respect pentru că te vor trăda chiar și cei mai buni prieteni. Ferice de oamenii care se împrietenesc cu cei care au frică de Dumnezeu și care au sfințenia ca obiectiv.

3. După o altă perioadă te vei trezi singur între cele două tabere.
Samson a suferit mult în urma acestui eșec. Deși puterea fizică îi rămăsese și putea bate 1000 de filisteni cu o falcă de măgar, putea lua porțile unei cetăți și să le urce pe munte, totuși sufletul îi era neputincios. Sufletul poate fi făcut franjuri în timp ce freza stă încă gelată. În interior era ca un copil care striga după ajutorul mamei, ca soldații din al doilea război mondial care deși erau înarmați până în dinți totuși strigau după mamele lor ca niște prunci atunci când au dat cu ochii de moarte.
După ce soția i-a fost dată unui prieteni și apoi omorâtă de filisteni împreună cu întreaga familie pentru că Samnson le pricinuise tuturor mari pierderi financiare din dorința de a se răzbuna, acesta nu mai fuge la tata ci fuge în pustie, singur în stânca din Etan. La un moment dat după o suită de prostii pe care omul le face nu mai are curajul să dea ochii nici cu părinții, nici cu mentorii spirituali și nici măcar cu prietenii, ci se refugiază în propria stâncă, se face una cu piatra, rece și isensibil. Însă pentru astfel de inimi are Dumnezeu o soluție, dragostea Lui.
La Samson au venit evreii lui să-l lege și să-l dea filistenilor iar acesta i-a rugat să nu-l omoare. Dacă nu iei decizia care trebuie și-ți place țara filistenilor unde îți cauți soț sau soție va veni o zi în care poate că vei spune ca și Solomon: Lăsați-mă să trăiesc! Însă trebuie să știi că nici evreii și nici filistenii nu l-au adus pe Samson în această situație ci el însuși.
Singurul care nu l-a părăsit a fost Dumnezeu. Samson încă avea putere să scape de orice funii, și de cele cu care-l legase frații lui și de cele ale Dalilei însă el s-a aruncat iar și iar în funiile păcatului din care într-o zi nu s-a mai putut smulge. Funiile s-au transformat în lanțuri iar ochii care cereau păcat au fost scoși într-o zi. Când nu a mai putut vedea lumea aceasta și-a dorit una mai bună care nu i-a fost refuzată pentru că Dumnezeu este bunătate.

A-ți alege greșit partenerul, a nu-L lăsa pe Dumnezeu să-ți scrie povestea de dragoste e un joc mai periculos decât ruleta rusească. Trebuie să trăiești toată viața cu consecințele deciziei tale.

Dragi tineri, rugați-vă și lăsați-L pe Dumnezeu să vă scoată în cale persoana cu care să trăiți în armonie tot restul vieții. Spune Solomon că o soție bună este un dar de la Domnul. Domnul este persoana care te cunoaște cel mai bine și el îți va alege darul cel mai bun, care ți se potrivește cel mai bine. Adesea îi spun soției mele că mă minunez zi de zi cum Dumnezeu a pus lângă mine cea mai potrivită persoană să-mi stea alături. Mă descopăr pe mine zi de zi și pe măsură ce mă descopăr pe mine realizez că și cea care mi-a fost dată se potrivește perfect cu lucrurile pe care nici eu nu le știam despre mine.

Așadar alegeți înțelept, alegeți cu Dumnezeu.

Cu drag și prețuire,
Toni Berbece.