Skip to main content

Ziua în care și animalele au postit

Mă întreba un polițist, cu care vorbeam despre Dumnezeu, dacă postul e bun, dacă chiar ajută la ceva sau e altă invenție omenească, care ne face să ne simțim noi importanți în raport cu Dumnezeu și cam atât. I-am spus că omul fără post e ca un animal fără frâu, care când vrea să muște, mușcă, când vrea să poftească, poftește și tot așa. Postul e extraordinar de benefic pentru noi ca oameni. E ca o lesă pusă pe cele mai nocive instincte ale noastre.

Dacă nu știm să ne spune și un “NU” hotărât, atunci ajungem niște oameni periculoși care vom face tot posibilul să ne însușim lucruri care nu ne aparțin (să furăm, să cucerim persoana care este totul pentru altcineva, etc). Adesea e bine să iei o pauză de la lucrurile care simți că te controlează, care au pus stăpânite pe tine, de la lucruri de care te poți lipsi liniștit o vreme, fie alimente, fie hobby-uri (jocuri pe calculator), fie obiceiuri. Astfel tu vei fi cel care deține controlul. Ioan Gură de Aur spunea că postul este cea dintâi înfrânare din care derivă toate celelalte.

Postul nu ne ajută doar omul carnal ca acesta să fie unul echilibrat și controlat, ci postul este o armă și în lumea spirituală, când evreii au luptat cu frații lor beniamiți, până nu au postit nu i-au învins, altfel cancerul imoralității sexuale și de orice fel s-ar fi întins în tot Israelul.

Dumnezeu a trimis un avertisment asupra cetății Ninive prin Iona, care a strigat că în 40 de zile va fi nimicită. Iona trebuia să anunțe timp de 3 zile, cât îi lua să străbată toată cetatea, dar a anunțat doar o zi, că toți niniveni au lăsat deoparte batjocura și miștourile la adresa lui Dumnezeu și au postit cu toții, nici la animale nu au mai dat să mănânce. Ne spune Biblia că Dumnezeu a fost impresionat de pocăința lor și nu i-a mai nimicit.

Dacă tu crezi că Dumnezeu nu pedepsește păcatul sau că Dumnezeu nu poate fi înduplecat, că orice ai face tot aceleași lucuri se vor întâmpla, atunci te înșeli. Putem schimba cursul istoriei în bine, iar acest lucru se face nu prin batjocură și ateism, ci prin smerenie, prin post și rugăciune, printr-o viață curată dedicată lui Dumnezeu și plină de iubire față de oameni.

Iubirea înseamnă să mă sacrific adesea pe mine pentru alții, iar antrenamentul ei este și postul.

Cu prețuire,

Toni Berbece