Skip to main content

Care-i crucea pe care Hristos ne-a zis să o purtăm…

Crucea noastră poate fi un partener de viață care nu-L cunoaște pe Hristos și care ne umilește pentru credință, nu ne înțelege, nu se roagă și nu merge la Biserică și care ne face mereu să ne simțim singuri în viața de familie. Crucea aceasta nu se abandonează, ci se poartă. Mama a purtat-o 28 de ani, până când Tata i-a spus “da” ui Hristos, iar azi se roagă și merg împreună la Biserică.

Crucea mea și a ta poate fi o meteahnă fizică, e acea slăbiciune a trupului, care nu trece oricât te-ai ruga și ai posti, e crucea aceea fizică din trup, poate un diabet, poate o vedere slabă, poate un țepuș în carne față de care Hristos îți spune: “Harul meu îți este de ajuns!” Este o slăbiciune în trup în ciuda căreia tu trăiești și proclami puterea lui Hristos, o slăbiciune care nu te doboară, deși medicii au spus că mult nu o vei putea duce, dar tu ești în picioare și lauzi pe Domnul.

Crucea mea și a ta pot fi colegii de la muncă sau de la școală, vecinii și rudele care râd de noi și ne batjocoresc că suntem “încuiați” doar pentru că nu mergem la același potop de desfrâul ca și ei, doar pentru că am spus nu curviei, tutunului, alcoolului, drăcuielii, înjurăturilor, vulgarismului, etc… Crucea noastră este aceea de a îndura hula, jignirile, defăimările și răutatea celor care sunt stârniți de dumnezeul veacului acestuia împotriva noastră, doar pentru că suntem ai lui Hristos.

Crucea mea și a ta este acel răspuns la rugăciune pe care nu l-am primit oricât ne-am rugat și am postit, crucea noastră este acel “mai așteaptă”, deși ni se zice că suntem copii de Dumnezeu și că suntem preaiubiți. Crucea este așteptarea, răbdarea și încrederea că Dumnezeu știe mai bine ce e bine pentru noi și de ce nu ne răspunde la unele cauze. Crucea este și suferința pentru Numele lui Dumnezeu. Martin Luther spunea că semnul unei Biserici vii este suferința pentru Numele lui Hristos.

Și tu ai o cruce, poart-o cu cinste și urmează-L pe Hristos fără să te vaiți. În săptămâna patimilor mulțumește-I Domnului pentru harul de a purta o cruce, și poart-o chiar dacă Hristos a ispășit tot păcatul pentru tine pe Crucea Sa.

„Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze…” Matei 16:24

Cu prețuire,
Toni Berbece