Skip to main content

Ce înseamnă când Dumnezeu ne răspunde cu “da” sau “nu”

Urim și Tumim erau două pietre pe care Dumnezeu a poruncit să fie puse pe pieptarul Preotului Aaron (Exod 28:30). De asemenea erau pietrele prin care Dumnezeu răspundea cu “da” sau “nu” poporului Israel când acesta cerea un răspuns de la Dumnezeu (Iosua 7:14-18).

Însă prin aceste pietre nu se răspundea laconic, ci fiți atenți ce minunat în înțelepciune este Dumnezeu. Când Dumnezeu răspundea prin Urim, spunea “da”, pentru că Urim înseamnă “lumină”, adică cu alte cuvinte “am luminat calea ta și pe drumul pe care vei merge nu vei cădea, nu vei fi jefuit, nu vei eșua”, iar dacă răspundea prin Tumim, adică “nu”, de fapt nu era un “nu” simplu, ci Tumim înseamnă “desăvârșire”, cu alte cuvinte Dumnezeu le spunea evreilor “nu îți permit să alegi calea dorită, deoarece trebuie să te desăvârșesc”, refuzul însemnând de fapt “nu ești gata”, “nu este spre binele si desăvârșirea ta”, “te va îndepărta de Mine dacă vei alege aceasta cale, adică de perfecțiune.”

Așadar, Dumnezeu nu s-a schimbat, ci la fel îți răspunde și ție, deoarece atunci când ți se spune “da” trebuie să înțelegi că Dumnezeu va fi cu tine și-ți va lumina calea, iar dacă îți răspunde cu “nu” trebuie să înțelegi că Dumnezeu îți vrea tot binele și că e mai bine pentru desăvârșirea ta să nu facă ce ți-ai propus. Minunat e Dumnezeu, nu-i așa? Ai încredere în Dumnezeu, și “da” și “nu” mereu sunt spre binele tău.

“De altă parte, știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, și anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său” (Romani 8:28).

Cu prețuire,
Toni Berbece