Skip to main content

Cine sunt câinii din Apocalipsa

Biblia ne spune: “Afară sunt câinii, vrăjitorii, cei desfrânaţi, ucigaşii, închinătorii la idoli şi oricine iubeşte şi practică minciuna” (Apoc. 22:15). Cine sunt acești câini pentru că este clar că nu se referă la animalul în sine? Iată ce spune cartea Deuteronom: “Să n-aduci în casa Domnului, Dumnezeului tău, câștigul unei curve, nici preţul unui câine, ca împlinire a unei juruinţe oarecare; căci şi unul şi altul sunt o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeului tău.” O altă traducere este mai directă și ne spune: “Să nu aduci în Casa Domnului, Dumnezeul tău, câştigul unei prostituate sau al unui sodomit, ca împlinire a unui jurământ, căci şi unul şi celălalt sunt o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeul tău (Deut. 23:18).

Evreii se fereau de câini (ebr. kebeb), deoarece erau asociați cu boala, chiar erau purtători de boli, prin urmare cine se atingea de un câine era considerat necurat, de aceea evreii asociau prostituția cu animalul acesta, cu câinele. Evreii nu aveau ca animal de companie câini, așadar nu putem vorbi de câini de casă sau de câini de rasă. În general, pentru ei, câinii erau consumatori de resturi, de gunoaie, de tot ce-i stricat, iar aceștia erau un pericol pentru sănătatea omului, la fel era considerată și prostituția și destrăbălarea sexuală sau divertismentul sexual.

Așadar, termenul “câine”, face trimitere la lipsa de discernământ spiritual și moral și la înmulțirea în haită a acestui animal. În limba engleză traducerea acestui verset pe care-l analizăm este așa: “… să nu aduci in Casa Domnului, Dumnezeului tău vreun câștig din prostituție de orice fel (azi am include și videochat), fie de la femeie sau bărbat…”. Acum putem înțelege de ce acea prostituată și-a spart sticluța de parfum scump la picioarele Domnului și nu a adus echivalentul ei în bani la Domnul sau la Templu. Ea a fost luminată de Duhul și trezită din moartea ei spirituală prin Hristos, de aceea a spart acel parfum (pușculița ei de bani făcuți din prostituție), pentru a începe o viață nouă.

Pentru a evita folosirea numelui, care prin simpla pronunțare spurca auzul, evreii foloseau termenul “câine” pentru orice fel de deviație sexuală, alți termeni sunt: “stricați”, spurcați”, “oameni lăsați în voia minții lor blestemate”. Deci, să nu vă așteptați ca în Cer să ajungă desfrânații sexual care nu se lasă de păcatul lor, cine crede acest lucru nu L-a cunoscut pe Cel care este Sfânt!

Așadar, termenul acesta face referire la oamenii care devin pradă patimilor sexuale denaturate. Biblia nu-și schimbă opinia cu privire la destrăbălații sexuali, o spune clar în Deuteronom, în multe alte cărți și o parafează în ultima carte a Bibliei, în Apocalipsa. Așadar, atenție maximă la curvia de orice fel!

Cu prețuire pentru sfiți,

Toni Berbece