Skip to main content

Controverse/lămuriri despre botez…

In urma miilor de comentarii strânse la postarea despre botezul Biblic au ieșit la iveală niște “frici” ale poporului român cu privire la nebotezarea copiilor, frici și gândiri nebiblice. Aș vrea să vin în sprijinul celor care au acordat ore întregi citirii comentariilor de tot felul cu un articol bine documentat din Scripturi despre botezul dorit de Hristos. Am văzut că exista interes și sunt oameni care chiar vor să afle adevărul.

  1. Ce se întâmplă dacă copilul nebotezat moare înainte ca să apuce să facă la maturitate acestă alegere? Copilul care moare înainte de a-și trăi viața nu ajunge automat în Iad din cauza păcatelor strămoșești. E adevărat că ne naștem cu o fire predispusă spre păcat, care oricând ar alege păcatul, dar un copil care nu are discernământ nu poate fi vinovat de păcate nesăvârșite, pentru că Dumnezeu nu-i nedrept să trimită automat în Iad un copil avortat sau mort înainte de a-și face propriile alegeri în viață. Din contră, Biblia ne spune că copiii au parte de o protecție, Hristos ne-a zis că ei se nasc cu un înger păzitor, care vede pururea fața Tatălui, acesta fiind un avertisment că orice rău făcut unui copil ajunge prezentat înaintea lui Dumnezeu (Matei 18:10).
  2. Ce facem cu copiii dacă nu-i mai botezăm? Copiii nu trebuie botezați, ci binecuvântați. Dumnezeu îi dă poruncă lui Moise în Numeri 6:22-27 ca preoții să pună protecția, îndurarea și pacea din Numele Domnului peste copii, poruncă pe care Hristos o reconfirmă în Luca 18:16-17, când spune: “Lăsați copiii să vină la mine…”, El doar binecuvântându-i și nu botezându-i. Așadar, preoții/pastorii ar trebui să binecuvânteze copiii, iar acești copii, care au Numele lui Dumnezeu peste ei, sunt în perfectă siguranță până când cu propriul discernământ vor alege singuri actul botezului. Cere-i preotului să-ți binecuvânteze copilul, iar copilul va decide ca adult ce va face in vederea credinței (preoții botează și adulți dacă nu știai și o fac cu drag mai ales asupra celor de vin din “alte religii”). Dacă vă refuză, sunt mii de Biserici care acceptă să vă binecuvânteze copiii (Biserica Profides o face).
  3. De ce trebuie botezul la vârsta la care ai discernământ și poți alege singur să faci acest legământ? Ioan Botezătorul nu a botezat niciun copil, de ce? Biblia ne spune că botezul este precedat de mărturisirea păcatelor (semn că al tău cuget a fost trezit de Duhul Sfânt) și de fapte vrednice de pocăința, atât înainte de botez cât și după, toată viața de altfel. Isus și Ucenicii nu au botezat nici ei vreun copil, iar când in cartea Fapte ni se spune că Petru a botezat “casa” lui Corneliu, el i-a botezat doar pe acei oameni peste care a coborât Botezul Duhului Sfânt, un bebeluș nu avea cum să fie botezat cu Duh Sfânt. La evrei, greci, romani, erau numărați doar adulții in chestiuni importante, la evrei chiar doar bărbații (vezi miracolul înmulțirii pâinilor pentru 5000 de bărbați afara de femei și copii), deci copiii nu sunt incluși în sintagma “casa lui Corneliu”. Când Petru si ucenicii au botezat 3000 de persoane, după prima lui Predica de la înălțarea lui Hristos, i-au botezat doar pe cei care plini de discernământ au întrebat: “Fraților, ce să facem?” (Fapte 2:37-38). Așadar, botezul este o alegere personală în toată Scriptură, în niciun caz nu e ceva făcut inconștient, cum niciun credit la bancă nu-l poți lua inconștient fiind sau nașii să-l facă în numele tău fără voia ta.

Urmează partea a doua cu importanța spirituală a botezului!
Cu prețuire,
Toni Berbece