Skip to main content

Cum spargem noi rutina…

Cel mai mare dușman al familiei este rutina, te înveți cu cel de lângă tine ca fiind ceva ce-ți aparține de drept, pentru care nu mai trebuie să faci nimic special, că oricum e al tău/e a ta. Cumva crezi că te va iubi oricum ai tratat-o/l-ai trata, că oricum nu are unde și la cine să plece. Unii au căsnicii pe principiul acesta: “Nu mai dai de mâncare la peștele prins deja.” Nimic mai fals. Iată ce facem noi pentru a sparge rutina pentru a nu se pune “rugina” pe relația noastră.

1. Suntem foarte atenți unul la nevoile și dorințele celuilalt. Ea nu trebuie să se simtă prinsă într-un laț, iar dorințele ei să fie împlinite cu porția. Nu trebuie să se simtă privată, păgubită, lipsită de atenția mea. Tot ce pot face pentru ea, fac. Uneori nu am bani destui pentru a-i face poftele așa cum mi-aș dori, dar am o bătrânică la scara blocului care aduce mereu flori proaspete la 10-15 lei, o cafea fierbinte nu mă costă nimic, i-o fac la aparat. Un buchețel de flori, o cafea și o îmbrățișare o fac pe o femeie să uite orice necaz și îi dă din nou energie pentru orice activitate. La fel e și ea cu mine, mereu mă surprinde cu câte ceva frumos.

2. Căutăm să petrecem foarte mult timp împreună. Deși lucrăm amândoi destul de mult, deși ea iese de la lucru uneori și la 9 seară, merg și o iau de la servici, dar nu cu mașina, ci pe jos. Lăsăm copiii în grija socrilor mei și ajungem uneori acasă și la 12 noaptea. În acest timp ne descărcăm stresul, împărtășim problemele, visele, planurile, fricile și ne simțim extraordinar avându-ne unul pe altul. Trei ore doar noi doi (fără telefoane și alte distrageri) sunt așa de puține, dar așteptăm veșnicia unde vom avea timp destul.

3. Nu ne lipsesc niciodată rugăciunea și cititul Scripturii împreună. Dacă sute de mii de familii ajung zilnic în faliment este pentru că nu sunt conectate la “priza dragostei”, singura sursă de iubire neepuizabilă este Dumnezeu. Noi avem doar pofte stricate, capricii, ambiții, orgolii, invidii și gelozii, care ne pot distruge în orice clipă relația, dar Dumnezeu are pentru noi o iubire profundă, dezinteresată, sacrificială, are pentru noi puterea de a ierta, de a avea încredere unul în celălalt. Zilnic noi ne încărcăm de iubire proaspătă din Dumnezeu. Când nu o facem simțim “rugina”, simțim firea rea și degradată, simțim urâtul… dar mereu ne dăm seama la timp și remediem în Dumnezeu totul.

Iubiți-vă mult pentru că viața e scurtă!

Cu prețuire,

Toni Berbece