Skip to main content

Erau sau nu fiii lui Iov niște desfrânați

Ca și contra argument pentru cei care i-au criticat pe tinerii din Colectiv că se aflau într-un loc nepotrivit pentru niște tineri decenți, unii au amintit pasajul din cartea Iov în care ni se spune că și fiii lui Iov dădeau câte un ospăț. Nu vreau să leg acest articol de drama acestor tineri (ne rugăm în continuare pentru vindecarea celor rămași în viață și pentru trezirea României), însă aș vrea să găsim împreună un răspuns la întrebarea care s-a născut: Pasajul cu fiii lui Iov oare poate fi folosit de unii pentru a încuraja tolerarea păcatului? De fapt întrebarea e mai profundă de atât: Oare există în Biblie un astfel de pasaj?

Hai să privim în Scriptură și să ne dăm seama cine erau de fapt fiii lui Iov și ce făceau la acele ospețe? În Iov 1:4-5 ni se spune că cei șapte băieți ai lui Iov organizau pentru ei niște zile de sărbătoare și le chemau și pe surorile lor. Nu dădeau aceste ospețe pentru tot orașul și nu chemau pe oricine. Lumea din jur nu era binevenită la petrecerea lor tocmai pentru că nu doreau invitați surpriză care să le întineze bucuria. Ospățul era pentru ei, iar Biblia nu ne spune că se îmbătau și că păcătuiau în fel și chip.

Dacă s-ar fi întâmplat așa, atunci Biblia nu ar fi tăcut, ba din contră i-ar fi condamnat. De exemplu în cazul celor din vremea lui Noe ni se spune clar că toți oamenii aveau toate gândurile inimii îndreptate spre rău (Genesa 6:5). Despre Sodoma și Gomora de asemenea ni se spune că păcatul locuitorilor era ”nespus de greu” (Genesa 18:20). Despre Er, fiul lui Iuda, ni se spune că era rău înaintea Domnului și că Domnul l-a omorât (Genesa 38:7). Despre fiii lui Eli, Biblia iar nu tace, ne spune toate mârșăviile pe care le făceau la Cortul întâlnirii, cum furau carnea pentru jertfe și cum curveau cu îngrijitoarele de acolo (1 Samuel 2:12-17). Apoi ni se spune că Dumnezeu a pedepsit familia lor și implicit poporul evreu pentru desfrâul de la Cortul Întâlnirii. Chiar și chivotul și-a pierdut sfințenia și slava Lui Dumnezeu din cauza acestor oameni stricați.

Dar în cazul fiiilor lui Iov Biblia nu ne spune că aceștia păcătuiau. De ce ar fi tăcut în cazul lor dacă ar fi păcătuit? Deși aceștia dădeau multe ospețe, Iov nu aflase niciodată vreun păcat săvârșit de ei acolo. Cu siguranță că s-a interesat ca un părinte responsabil, care iubește sfințenia, de tot ce făceau. Cu toate că Iov nu aflase de nici un păcat totuși îi chema pe toți zece, iar aceștia veneau pentru a participa la o slujbă de sfințire. Iov era atât de precaut încât îi punea pe fiii lui să se pocăiască chiar și de păcatele făcute fără ca aceștia să știe.

Standardele morale ale lui Iov erau atât de înalte încât el și fiii lui se pocăiau și de ceea ce nu făcuse. Preventiv îi cerea Domnului să-i ierte pe copiii lui. Dacă fiii lui Iov ar fi trăit o viață de desfrâu și Iov ar fi tolerat acest lucru atunci cu siguranță că Dumnezeu nu s-ar fi lăudat cu neprihănirea acestuia. Ar mai fi fost Iov un om neprihănit dacă ar fi avut 10 copii care trăiau în păcat? Cu siguranță că nu.

Practic Biblia ne dă un singur pasaj din viața neprihănită a lui Iov, iar acesta este cel amintit mai sus. Cel în care își sfințește fiii deși aceștia nu făcuse nimic condamnabil.
În Biblie nu există zone gri, pasaje care să ne dea cel mai mic imbold spre păcat. Biblia condamnă tot ce este păcat și nu lasă nimic la îndemâna celor care vor să-și scuze păcatele cu pasaje din ea. Standardele Scripturii sunt de trei ori sfinte la fel ca Cel care a inspirat-o.

Pavel ne spune că curvia, necurăția și lăcomia de avere nici să nu fie pomenite între noi creștinii (Efeseni 5:3), iar astăzi standardele morale au fost coborâte atât de mult încât se pune întrebarea dacă imoralitatea sexuală sub formele ei multiple are ce căuta în Biserică și chiar să o conducă. Dacă pierdem din vedere aceste standarde și nu mai mergem după ele curând creștinismul promovat de unii va fi păgânism. Unora le-a rămas doar numele de creștini pentru că standardele lor nu mai sunt de mult cele prezentate de Scriptură.

Aş mai avea acum o întreabare: Unde este moralitatea unei ţări creştine când nişte păgâni îşi promovează afacerile cu ajutorul unor femei mai mult goale decât îmbrăcate? Am zis prima oară când am văzut o astfel de reclamă că e un accident, dar văd că ”gluma” se îngroașă și că apar tot mai multe. Dacă voi care aveți datoria de a filtra imaginile acestea semi-pornografice nu vă faceți treaba, oricum ne-o facem noi creștinii și de fiecare dată când vom vedea așa ceva prin oraș ne vom ruga ca Dumnezeu să taie răul de la rădăcină. Poate că și voi sunteți un rău prin simplul fapt că nu vă faceți treaba și ne rugăm ca foarte curând să vină alții care și-o vor face și vor înlătura tot ce spurcă ochii noștri și ai copiiilor noștri. Doamne ajută!

Cu mult drag și prețuire
Toni Berbece.