Skip to main content

“Folosiți mai puțin limbile si mai mult acul de cusut…”

Marele John Taylor a spus o replica cu mare tâlc în 1631 când foarte multe familii, ca si azi, se destrămau din cauza unei vorbiri obraznice, din cauza certurilor, iar acest scriitor le-a recomandat femeilor să-si folosească mai mult acele de cusut si de brodat, decât limbile. Eu le-as spune tuturor oamenilor, bărbați si femeie deopotrivă, folosiți-vă acele să coaseți relații între voi, folosiți “acele timpului” să va plimbați, să aveți discuții lungii, să va țineți de mâna îndelungat la orice vârstă, aceste ace leagă relațiile pentru totdeauna.

Folosiți acele dărniciei, ascultați dorințele mărunte ale partenerilor voștri si surprindeți-i cu mici daruri, după cum spunea Richard Wurmbrand: “Căsniciile mari se întrețin cu atenții mici!” O floare rupta chiar de pe câmpul pe care-l traversezi cu mașina spre casă, un mac sau o lalea, un trandafir luat de la florăria din colț, sunt ace care coase și nu doar care înțeapă.

Unii au ace care doar înțeapă, alții au ace care leagă. Generalul Marinei Britanice, Howard off Effingham, a salvat Anglia de la invazia Spaniei din 1588. După marea victorie a comandat câteva broderii înalte de 4,5 metri si late de 9 metri, pe care le-a plătit cu 87 de salarii din vremea respectivă. A considerat că merită o avere să păstrezi în memoria ta și a tuturor marile victorii, eșecurile nu le-a brodat nimeni niciodată.

Așa si noi, haideți să brodăm in inimile noastre lucrurile frumoase din familie, vremurile când eram înnebuniți unii după alții, vremurile în care făceam orice pentru un ceas cu iubita sau iubitul. Tu ce fel de ace ai? Brodezi cu aceste ace marile victorii ale vieții tale sau doar eșecurile? Pentru că familia ta se va rupe nu pentru că e bine cusută, ci pentru că ai tăiat cu foarfeca urii toate funiile frumoase cu care Dumnezeu ne-a împletit. Cum zice Biblia, funia împletită in trei nu se rupe. Am uitat ceva, Generalul Britanic a cerut ca firul broderiei sa fie in trei, din aur si argint, iar miezul din fir de mătase. Folosește ce ai mai de preț pentru a coase relațiile din familia ta!

Cu prețuire,
Toni Berbece