Skip to main content

Fugi de cele trei tipuri de violență…

Violența verbală este cea mai des întâlnită, noi românii avem vorba aceasta: “am întrebat, n-am dat cu parul…” Dar întrebările sau vorbele unora sunt mai grave decât datul cu parul. Când te duci la un cuplu căsătorit de 10 ani și-l întrebi: “Măi, dar voi nu mai aveți de gând să faceți copii?” Și tu nu te-ai gândit că le-ai băgat un cuțit în inimă pentru că ei de 10 ani se străduiesc să aibă copii și nu pot, postesc, se roagă, dar efectiv nu vin pruncii. Uneori cu vorba facem mai mult rău decât cu parul, Hristos ne spune să nu ne facem aproapele “prost” iar termenul original este “raca”, care înseamnă gol, practic noi îi putem goli pe oameni de viață, de curaj, de un viitor luminat, de ambiție, de chef prin faptul că-i înjosim. Din cuvântul acesta se trage și cuvântul “raclă”, adică sicriu. De multe ori le facem sicrie celor din jur din cuvintele noastre pline de ură și răutate.

Violența morală este a doua formă de violență. Uneori nu dăm cu parul, nici cu pumnul, nici cu palma, dar prin păcat îi chinuim pe cei din jur mai mult decât dacă i-am chinui cu bătaia fizică. De exemplu dacă un soț își înșeală soția durerea pricinuită este mai complexă decât orice altă formă de durere, chinul resimțit îi pătrunde până în profunzimea ființei. Mare parte dintre sinuciderile de pe glob au de a face cu înșelarea partenerului de viață. La noi în România apar mereu la știri cazuri de sinucidere din această cauză. Sigur că sinuciderea nu este o soluție, există viața și după ce ai fost înșelat de soț sau soție, dar aceste sinucideri ne vorbesc despre violența păcatului. Alte păcate care chinuie vieți colaterale sunt: alcoolismul, dependența de droguri, jocurile de noroc (păcănelele și pariurile sportive), consumul de tutun, bârfa, denigrarea, vorbirea de rău, minciuna, furtul, vrăjitoria și ocultismul, etc…

A treia formă este violența fizică. Biblia ne spune în 1 Timotei 3:3 să nu fim bătăuși, efectiv acest păcat este un cancer al societății pentru că denotă lipsa de milă, de empatie, de iubire. Când ai întins mâna să dai, asumă-ți și o potențială crimă. La noi in bloc un adolescent i-a dat o palmă unui bătrân pe care l-a și ucis, azi e la pușcărie. Un alt domn a tras de volan intrând intenționat în mașina unui coleg din trag, azi e în închisoare pentru tentativă de omor. Mânia te duce la violența fizică, iar violența fizică duce adesea la crimă. Tot Biblia ne spune astfel: “Cel încet la mânie preţuiește mai mult decât un viteaz și cine este stăpân pe sine preţuiește mai mult decât cine cucerește cetăţi” – Proverbele 16:32. Nu mai vorbim de uciderea copiilor nenăscuți, România e fruntașă la astfel de crime, iar Profetul Ieremia striga acum mii de ani din partea lui Dumnezeu: “nici prin gând nu mi-a trecut că vă veți ucide copiii…” (Ieremia 32:35). Cam asta e situația și la noi, până în 400 de copii sunt uciși zilnic. Dumnezeu să ierte aceste păcate.

Stai departe de violența verbală, morală și fizică.

Cu prețuire,

Toni Berbece