Skip to main content

Garsoniera de 11 metri pătrați și realitatea cruntă a multor români…

Am intrat într-o încăpere de vreo 6 metri pătrați unde pe un pat era un domn care tremura continuu și care făcuse pe el, cel mai probabil era bolnav de Parkinson. Am lăsat pungile cu alimente si am fugit la mașină pentru a-i aduce niște pamperși de adulți, când m-am întors am surprins-o pe nepoata lui de vreo 10 ani cum îl hrănea cu niște pernuțe cu ciocolată pe care i le dădusem cu 5 minute în urmă. M-a impresionat până la lacrimi dragostea acelei nepoțele. Ea nu mâncase niciuna, dar îl servea pe bunicul, care nu putea să mănânce singur. Tot bunicul mi-a mărturisit că nepoții sunt cei care îl ajută, chiar îl schimbă zilnic ca pe in bebeluș, că sunt comoara lui. Vorbea greu din cauza tremuratului puternic. La final mi-au cerut niște vopsea lavabilă pentru a da pe pereții din pământ amestecat cu balegă și paie.

Zilele acestea am văzut multe glume legate de o garsoniera de 11 metri pătrați din Cluj, foarte mulți au glumit pe seama ei și au spus diverse, printre care faptul că bagi cheia în ușă și zgârii geamul de la balcon sau că se vaită gândacii de bucătărie de spațiu prea mic. M-am amuzat si eu copios, dar azi am plâns văzând că în 6 metri pătrați locuiesc și 10 persoane sau că într-un pat dorm 6 oameni. Iar acestea nu sunt cazuri izolate, ci realitatea pentru zeci sau chiar sute de mii de romani. Garsoniera de 11 metri pătrați pentru unii este lux pe lângă ce au.

Tot azi o mămica mi-a cerut materiale de construcții pentru a face dintr-o poiată de găini sau un loc unde mai doarme vaca din când in când o camera pentru băiatul ei, ca să nu mai doarmă si el înghesuit cu părinții, bunicii si ceilalți frați. Vă dați seama? Mi-a cerut materiale ca să facă din poiată sau grajd o cameră pentru copil. Unii nu pot visa mai mult, iar dacă ar avea o garsonieră așa ca cea din Cluj ar fi peste visurile si așteptările lor. Tu sunt convins că locuiești intr-un palat pe lângă zeci de mii de romani. Prin Asociatia Centrul Crestin Profides poți face si tu ceva pentru miile de cazuri pe care le vizitam lunar. Hai si tu in echipa!

RO08INGB0000999906461937
Asociatia Centrul Crestin Profides
C.I.F. 36766530
Codul BIC/SWIFT: INGBROBU

Acesta este un cont în lei în care se poate dona orice valuta, conversia făcându-se automat.

Sau direct cu cardul: https://profides.galantom.ro/donations/add?id_fundraising_page=24172&GV=new-ms

Cu prețuire,
Toni Berbece

Ma găsiți si aici: https://t.me/tonyberbece