Skip to main content

Învăță-l pe copil de mic calea…

Cucul caută cuibul altei păsări în care sunt deja ouă. Le aruncă din cuib în afară de unul singur, după care le depune pe ale sale și le abandonează. Ouăle cucului sunt eclozate de pasărea “adoptivă” foarte repede, uneori chiar a doua zi după ce au fost depuse.

De obicei cucul depune două ouă, când puii cresc unul din ei aruncă oul păsării străine, mama cumva lasă acel ou acolo pentru ca puii să-l arunce, să exerseze această mișelie de mici. Apoi se întâmplă un lucru și mai șocant, cei doi pui se luptă și cel mai puternic îl aruncă pe cel mai slab din cuib pentru a primii toată mâncarea. Este una dintre cele mai meschine păsări, care de mică își exericită natura malefică.

Așa suntem și noi oamenii, de mici suntem răi, Biblia ne spune că “în păcat ne-a zămislit mama noastră”, iar noi am moștenit de la părinți un fel deșart, stricat, de viețuire. Nu ne învață nimeni să mințim și totuși o facem, furăm, jignim, suntem violenți chiar de mici pentru că e în noi undeva ceva defect. Dar ce facem cu această natură rea? Ca și cucul ne lăsăm copiii să se antreneze în stricăciunea lumii? Așteptăm să ne crească pruncii ca apoi să o scoatem? Nu, va fii prea târziu pentru unii. Ea trebuie scoasă din pruncie printr-o buna educație, disciplină, exemplu personal și credința în Dumnezeu, care ne curățește de orice întinăciune.

Natura stricată a omului are ca leac credința în Dumnezeu și alimentarea cu bunul simț și dragostea găsite în Hristos. El nu e doar informație, ci și puterea de a urma o viață curată.

Copilul care nu e crescut de mic cu grijă și cu credință în Hristos va fi un adult sortit eșecului. Îmi aduc aminte de vorbele pe care Marc Aureliu i le-a spus lui Commodus înainte ca acesta să-l asfixieze: “Eșecul tău ca fiu este eșecul meu ca părinte!” Uneori nu realizăm cât de responsabili suntem de viețile copiilor noștri. Sădind cu lacrimi și trudă lumină din Dumnezeu în ei, vom culege roada binecuvântată a sfințeniei. Biblia ne asigură că dacă îi vom învăța de mici calea cea bună, când vor crește nu se vor abate de la ea. Doamne ajută-ne să fim părinți resonsabili!

P.S. În poză este unul dintre marii criminali în serie, John Wayne Gray, la vârsta de trei ani “exersând-și” maleficul. Din păcate “s-a jucat” cu armele și când s-a făcut mare, nu a avut cine să scoată răul din el.