Skip to main content

Nu te grăbi…

Nu te grăbi să-i răspunzi Șarpelui (poftei rele), până nu ai stat mai întâi în rugăciune, până nu ai vorbit mai întâi cu Dumnezeul tău, până nu te-ai hrănit din fructele Scripturii să nu ieși și să mergi printre pomii plini de roade ispititoare ai lumii.

Nu te grăbi să ieși cu fratele tău la câmp dacă nu ai scăpat de invidie, îl vei ucide curând cu vorbe mișelești când vei simți că este peste tine. Nu ieși până nu ți-ai ucis mai întâi propria răutate, altfel vei fi un pericol pentru cei care stau în pace lângă tine.

Nu te grăbi să-l disprețuiești pe fratele tău, și frații lui David l-au disprețuit, văzând în el doar un puști curios până când au trebuit și ei să-i strige numele împreună cu toată armata, sărbătorind victoria lui asupra lui Goliat și apoi să-i spună: “Să trăiți, împărate!”

Nu te grăbi să arunci cuvinte grele asupra celui care ți se pare judecat de Dumnezeu. Șimei l-a batjocorit pe David, crezând că acesta e lovit de Dumnezeu pentru că-i luase locul lui Saul, dar pentru cuvintele de ocară a plătit mai târziu cu viața. În același timp fii ca David, nu te grăbi să te răzbuni pe Șimei și să-i răspunzi, lasă-L pe Dumnezeu să o facă…

Nu te grăbi să-l judeci pe fratele tău care e bolnav și in faliment, acuzându-l că e păcătos sau că nu are credință. Și Iov a fost bolnav și falimentar, dar nu era nici necredincios, nici păcătos, ci era încercat de Dumnezeu. De fapt Iov prin statornicia lui în boală și în faliment urma să-i dea o lecție usturătoarea Satanei care credea că și oamenii sunt “pe interes” cum a fost și este el.

Nu te grăbi să răspunzi poftelor tale, dorințelor tale, foamei tale, mai lasă-le să aștepte, poartă-te mai aspru cu ele, pentru că așa le tocește dinții, cu pila abstinenței, nu te grăbi să slujești carnea ca pe un dumnezeu, ci pune-ți firea să aștepte până ți-ai hrănit mai întâi sufletul cu Scriptura și rugăciunea, apoi cele trebuincioase ale firii.

Nu te grăbi să fii martor al lui Hristos dacă mai întâi nu ai devenit martor al turnării Duhului Sfânt peste ființa ta. A te duce să vorbești altora despre Hristos fără coborârea restauratoare evidentă a puterii Duhului Sfânt peste tine, este ca și cum te-ai duce la război fără armă, ca și cum ai ieși din tranșee în pijamale. Stați în rugăciune și în mijlocire și apoi ieșiți la luptă!

Cu prețuire,

Toni Berbece