Skip to main content

O zi dintr-o școala gimnazială (clasele 5-8)

Vine băiatul meu agitat la mine și-mi zice: “Tati hai să-ți povestesc cum a fost azi la școală…” și începe să-mi spună cum niște elevi au fumat și au aruncat mucurile de țigară pe terenul sintetic de fotbal, acesta a luat foc iar copiii de pe el s-au panicat așa că au fugit însă unul și-a spart fața căzând în acea îmbulzeală. Acum se caută elevii aceia între 10-14 ani care au făcut isprava. Ne întrebăm de unde au țigări copiii? Ori fură de la părinți, ori cumpără la bucată “pe sub mână” de la magazinele din zonă care se lăcomesc la 50 de bani în plus dați pe o țigară la bucată.

Apoi îmi spune cum în toată școala s-a aflat despre o fată de clasa a 8-a care a rămas însărcinată. A trebuit să-i explic la 11 ani care e treaba cu “rămasul” acesta. Am crezut că a terminat cu știrile când începe din nou și mai agitat. Mi-a povestit cum o colegă care e în depresie a început să se taie cu o lamă pe care a adus-o de acasă. Mai mulți s-au adunat în jurul ei și căutau să o liniștească, dar fata aceea cu o privire pierdută s-a tăiat destul de serios. Simțeam în glasul băiatului meu neliniștea și șocul pe care l-a trăit. Apoi încheie cu o altă colegă care s-a înțepat cu compasul în arcadă pentru a plânge cu lacrimi pentru că așa a văzut ea într-un clip…

A trebuit să-l liniștesc și să îl las să-și verse toată tensiunea pe care copilul meu de 11 ani a adunat-o din cauza celor văzute. M-am rugat cu el și l-am învățat cum să se roage pentru colegii lui, cum să stea departe de aceste rele și cum să fie tare în lumea asta tot mai crudă chiar din școala generală.

Dragilor, copiii noștri au nevoie de Dumnezeu. Erau vremuri de mult apuse când școlile aparțineau Bisericii, acolo erau învățați echilibrul, cumpătarea, dragostea de aproape, protejarea de pericolele vieții, erau învățați să selecteze informația cu care se întâlnesc zilnic. Dar azi ce-i mai protejează pe copiii noștri de hipersexualitatea acestui secol, de accesul permanent la internet unde sunt intoxicați zilnic cu vulgaritate, nonsens, nonvaloare și multe alte lucruri rele. Azi modelele lor sunt vedete depresive, pline de adicții, aflate în derivă și care transmit acest lucru prin tot ce fac.

Când ai îngenunchiat ultima oară cu copilul tău să vă rugați împreună și să ceri protecția lui Dumnezeu peste el în această lume nebună? Când i-ai citit din Biblie sau l-ai pus să citească măcar un Psalm? Când te-ai gândit ultima oară că are nevoie de exemplu și comunicare din partea ta? Când l-ai luat la o discuție și la întrebări cu privire la starea lui interioră pentru că adesea ne mulțumim cu răspunsuri vagi din partea copiilor noștri și nu știm ce se întămplă în ei? Un copil cu călăuzire atentă din partea părinților și cu lumină din Dumnezeu pusă în el nu se va pierde în lumea aceasta. Doamne, protejează-ne copiii!

Cu prețuire,

Toni Berbece