Skip to main content

Păcatul de a fi gol

Gol nu ești doar când n-ai haine, gol ești și când n-ai hainele care trebuie pe tine. Când ieși din casă cu o ținută vulgară și se uită toți bărbații după tine ca după o femeie ușoară, înseamnă că te-ai golit de rușine și nu ai luat pe tine hainele care trebuie, ai luat hainele acelea prin care, deși ești îmbrăcată, ispitești ca și cum n-ai avea. Gol nu ești ca bărbat doar când n-ai haine pe tine, ci gol ești când mintea ta este mereu plină de curvie, gol ești când dezbraci în mintea ta tot ce vezi și nechezi ca un cal bine hrănit după nevasta altuia. Păcat e când ești golit de rușine.

Gol nu ești doar când n-ai niciodată ceva esențial de vorbit, ci gol ești și când vorbești prostii, când turui ca o moară stricată vrute și nevrute, iar gura ta nu aduce nimic folositor, ci scoate în evidență o minte golită de înțelepciune, dar plină de cuvinte nefolositoare. Gol ești când prostia ți-a cuprins mintea, iar gura ți-e plină de bârfă, vrajbă, invidie, răutate, minciună, amărăciune și necredință. Păcat e când ești golit de înțelepciune.

Gol nu ești când n-ai bani să faci fapte mari, ci gol ești când n-ai în inimă dorința de a ajuta. Maica Tereza n-avea pic de avere, buzunarele ei au fost goale, dar avea două mâini cu care a ieșit pe străzile din India pentru a ajuta femeile abandonate să nască, a legat rănile copiilor abandonați și din care câini rupeau carne, a avut două mâini harnice și o inimă iubitoare cu care a umplut lumea de orfelinate, centre pentru femeile abandonate, azile de bătrâni, spitale și Biserici. Gol nu ești când n-ai bani, ci gol ești când n-ai dragoste pentru a ajuta.

Cu prețuire,
Toni Berbece