Skip to main content

“Pastore/preotule, du-te la muncă…”

În ultimul timp am primit câteva mesaje de genul: “Escrocule, du-te la muncă!” Cumva pastorul/preotul este un “escroc” că trăiește aparent din banii enoriașilor. Însă de ce aceeași oameni nu strigă după un sportiv, după un cântăreț, după un circar, după un actor sau comediant: “du-te la muncă!” De ce unul care te distrează consideri că muncește, iar unul care are grijă de sufletele oamenilor, de bunăstarea minții, de bunăstarea trupului pentru a nu fi cuprins de vicii si păcate, unul care are grijă ca sufletul tău să ajungă în vesnicie e considerat “pierde vară” si un escroc?

De fapt pastorul/preotul, alături de părinte si profesor, este una dintre cele mai importante persoane lăsată de Dumnezeu pe pământ. Am spus-o si repet, cât timp vor mai muri oameni pe pământ este nevoie de Biserică, este nevoie de cineva care să stea la căpătâiul muribundului să-i asculte ultima mărturisire de păcate si să-l asigure de iertarea lui Hristos pentru a căpăta viața veșnică. Oare ce este mai important? Să vezi cum un sportiv dă gol sau trece o minge peste un fileu sau să vezi un păcătos iertat de păcatele sale în urma predicării unui pastor/preot? De ce cei ce oferă doar distracție, care dispare odată cu ultimul râs, sunt mai importanți decât cei care oferă adevarul si puterea harului prin Hristos?

Un slujitor al lui Dumnezeu le spunea enoriașilor într-o predica: “V-aș da zilele mele de odihnă pe zilele voastre de muncă!” Spunând de fapt că un pastor/preot nu are niciodată zile de odihnă, cele mai libere zile ale sale sunt pline de griji, de durerea si tristețea pe care le asculta din gurile altora. La 3 noaptea poate suna o familie care își pierde un membru drag, la 5 dimineața poate suna o mamă disperata că-i moare copilul în brațe, la 7 sună o văduvă disperată că nu are mâncare pentru copii, la 8 sună un tânăr dat afara din casă pentru credință, la 9 sună un prunc în credință să ceară sfaturi si învățătură, iar lista poate continua la nesfârșit. La toate acestea se adaugă orele de studiu, de rugăciune, orele petrecute pentru familie, prigoniri si atacuri demonice si multe alte apăsări.

Deci înainte să trimiteți un pastor/preot la muncă, gândiți-vă că nicio muncă de pe pământ nu-i mai importantă decât munca depusă pentru sufletul unui om. Las si eu acest verset biblic aici: “Tot aşa, Domnul a rânduit ca cei ce propovăduiesc Evanghelia să trăiască din Evanghelie” (1 Corinteni 9:14). Va mai las si definiția Biblică a slujbei unui pastor/preot: “Şi toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos şi ne-a încredinţat slujba împăcării; că adică, Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine, neţinându-le în socoteală păcatele lor şi ne-a încredinţat nouă propovăduirea acestei împăcări. Noi dar, suntem trimişi împuterniciţi ai lui Hristos; şi, ca şi cum Dumnezeu ar îndemna prin noi, vă rugăm fierbinte, în Numele lui Hristos: Împăcaţi-vă cu Dumnezeu” (2 Corinteni 5:18-20).

Cu prețuire,
Toni Berbece