Skip to main content

Prea cu tâlc ca să nu postez această întâmplare…

Ieșise să se plimbe pe drumul de lângă marginea pădurii, nu departe de Londra. Ploaia torențială a pus-o pe fugă. Și-a acoperit capul cu haina și a mărit pasul. A bătut la ușa primei case întâlnite în cale.

Acolo locuia o familie de englezi. Un Range Rover la poartă, gazonul tuns proaspăt. Casă de oameni înstăriți. Stăpâna casei a crăpat ușa și a întrebat, puțin deranjată, fără să răspundă la salut : “Ce doriți?”

“Am nevoie de o umbrelă. Ploaia asta pare să nu se oprească prea curând. Mâine vă aduc umbrela înapoi.” Ușa s-a trântit fără nicio vorbă. Apoi s-a deschis atât cât să i se întindă o umbrelă și s-a trântit la loc înainte să apuce să mulțumească.
A deschis umbrela și a văzut că avea mai multe spițe lipsă. Era cu puțin mai bună decât nimic. Genul de obiect de care te lipsești, pe care îl poți da unui amărât, fără să-l aștepți înapoi.

A doua zi dimineață, la aceeași ușă s-a prezentat un Rols Royce Phantom VI din care a coborât un bărbat în uniformă. A bătut la ușa care, de data asta, s-a deschis larg. Gazda a răspuns la salut și apoi a rămas cu gura căscată, când bărbatul în uniformă i-a întins umbrela cu spițe rupte, spunând: “Majestatea Sa, Regina Elisabetta II a Marii Britanii vă mulțumește pentru umbrelă!”

Cum înțeleg eu ca si crestin această întâmplare? La mine e puțin probabil să bată la ușă vreun rege sau vreo regină și să-mi ceară o umbrelă, însă Hristos va bate mereu la usa inimii mele, pentru că Hristos a spus că va fi în orice sărman care ne va ieși în cale. Hristos în Matei 25 ne spune că ori de câte ori hrănim, îmbrăcăm, vizităm, îngrijim si iubim un om neînsemnat de fapt Lui ii purtăm de grijă. Acesta este farmecul creștinismului, pentru că Hristos nu a zis că va fi slujit prin Regii lumii, ci prin cei sărmani, tocmai ca o garanție pentru aceștia, ca să fie îngrijiți de mine si de tine. Ai grijă când îl vei întâlni data viitoare pe Hristos din cel sărman, pentru că așa cum îi tratezi pe cei slabi, pe cei fără ajutor, pe cei neimportanți pentru societate, așa Îl tratezi de fapt pe Hristos!

Cu prețuire pentru sfinți,
Toni Berbece