MITING CREȘTIN PENTRU FAMILII LA BUCUREȘTI
UN MITING COMUN MULTIETNIC AL CONFESIUNILOR CREȘTINE ROMÂNEȘTI A AVUT LOC LA BUCUREȘTI, LA CARE AU PARTICIPAT PESTE 10.000 DE PERSOANE ÎN APĂRAREA COPIILOR ȘI A FAMILIILOR
Mitingul a fost o luare de poziție împotriva eforturilor “neo-marxiste” care “promovează deviațiile sexuale și subminează valorile creștine în societate”, a declarat pentru corespondentul Hetek, organizatorul principal al mitingului, pastorul evanghelic bucureștean Tony Berbece.
Potrivit pastorului, există un precedent istoric pentru o astfel de luare de poziție în România, deoarece deja în timpul comunismului au existat pastori care au fost “arestați, bătuți și torturați pentru credința lor creștină”. (Povestea de viață a unui astfel de pastor, Richard Wurmbrand, a fost publicată în revista noastră: “Pastorul care i-a iertat atât pe naziști, cât și pe comuniști” – Hetek, 31 iulie 2020). Dacă am fi cedat atunci, rezultatul ar fi fost o subjugare care ar fi îndepărtat crucea de pe bisericile noastre”.
Așa cum spunea pastorul din București, opinia publică din România a fost surprinsă de numărul mare de oameni care au luat apărarea valorilor creștine. “Ne-au numit o forță nouă și au subliniat faptul că românii și ungurii au demonstrat împreună într-un mod fără precedent.” Potrivit lui Berbece, “faptul că creștinii unguri au coborât din Ținutul Secuiesc, a provocat cel mai mare șoc în lumea religioasă. Ei credeau că îl cunosc foarte bine pe unul dintre pastorii unguri, dar eu nu-i cunoscusem pe niciunul dintre ei până atunci. Unii au crezut că în spatele acestui eveniment trebuie să se afle guvernul maghiar și că ungurii organizează mitingul la București. Le-am spus că nu este așa, că nu ei sunt organizatorii, dar că sunt alături de noi, pentru că atunci când trebuie să ne protejăm familiile, nu contează dacă ești maghiar sau român, la fel ca și eticheta religioasă”, a spus pastorul român.
Berbece a spus că atunci când polițiștii au aflat că mai multe autocare cu unguri pe care nu îi cunoșteau veneau la București, au fost șocați. “Jandarmul m-a întrebat: “Ce? De unde? I-am răspuns că sunt din Ținutul Secuiesc, iar polițistul a spus că nu a exista sa ceva pana atunci. M-au întrebat, un pic suspicios: “Și sunteți în regulă cu ei?” Dar i-am asigurat că vor fi în regulă și așa și a fost.”
Cei mai mulți dintre cei care au venit la întâlnirea de la București erau din Sfântu Gheorghe, care auziseră despre organizare de la un membru al congregației lor din București. “Mi-a fost trimis un video cu pastorul Tony Berbece făcând chemare la marș lăudând proiectul de lege pe care șapte parlamentari unguri RMDSZ l-au depus în parlament pentru a interzice filosofia ideologiei destrăbălării în instituțiile de învățământ. Acesta era un model al legii din Ungaria, care în prezent așteaptă să fie supusă la vot”, a declarat Géza Nagy, pastor al Bisericii Credinței din Sfântu Gheorghe.
“Eu și pastorul Tony nu ne-am cunoscut niciodată, dar am simțit că trebuie să îl sprijin neapărat. Nu a fost o decizie de moment, pentru că națiunea secuilor nu este neapărat genul sentimental, mai ales față de români. Dar asta pare să se schimbe mult în biserica de acum. Pot să vă spun că Transilvania nu mai este granița rugăciunilor și a închinărilor noastre, ci întreaga Românie, suntem bucuroși să facem acest lucru și o facem cu mare entuziasm. Este și aceasta o mare minune și trebuie să recunoaștem că Duhul lui Dumnezeu ne-a învins pe această temă”, a spus pastorul.
Géza Nagy a călătorit în cele din urmă la București împreună cu peste 150 de creștini secui, costurile autocarelor fiind suportate și de conducerea Bisericilor Credinței din Transilvania. “Când am mărșăluit acolo, la București, ne-am simțit ca și cum rugăciunile și strigătele noastre, rostite în munți timp de 25 de ani, au chemat la viață acest eveniment, ca într-un basm. Iată că avem un pastor român care strigă prin microfon pe străzile Bucureștiului în plină zi aceleași lucruri pe care noi rugându-ne le strigasem către cer. Vedem că această mișcare în Hristos reunește foarte mulți creștini din toate confesiunile, a spus pastorul din Sfântu Gheorghe.
Géza Nagy
SFÂNTU GHEORGHE
P.S. In 2023 Marasul Apărătorilor Credintei va fi pe data de 7 Octombrie, de la ora 16:00 in Piața Victoriei