Skip to main content

Bătaie pe cruce, jandarmii au intervenit

Acest mesaj a fost transmis astăzi la televizor, mesaj care m-a făcut să mă “crucesc”. Anual se aruncă de Bobotează 3 cruci de lemn în apele reci ale mării, iar niște viteji înotători sar după ele. Ei zic că cine ajunge primul la una dintre cele trei cruci are noroc tot anul. Numai că anul acesta a fost cu ghinion pentru o tânără înotătoare, ea a ajuns prima, iar un tip care a ajuns la câteva secunde după a încercat să i-o smulgă, a lovit-o cu pumnii și picioarele, după care a continuat scandalul și pe mal.

Când te bați pentru o cruce de lemn pe care dorești să o iei acasă și să o pui în cui, înseamnă că nu ai înțeles nimic din adevărata Cruce. Crucea lui Cristos nu te cheamă să te bați, să dai cu pumnii și să-l drăcui pe acela care ține mai vârtos de ea. Crucea lui Cristos de fapt nu este doar o bucată de lemn, ci Crucea lui Cristos este un mod de viață ca al Lui, prin care lumea cu poftele ei murdare mor față de tine, iar tu față de lume.

Degeaba ai înotat în ape reci ca gheața, ai dat câțiva pumni, ai rostit câteva amenințări, ai plătit o amendă pentru deranjarea liniștii publice sau pentru violență, ca mai apoi să ajungi acasă cu “obiectul sfințit” si să-ți reiei obiceiurile păcătoase pentru care Cristos a murit pe Cruce.

De fapt crucea lui Cristos nu este despre o compeție. Vă spun că cei trei care au ajuns la cruci nu sunt mai binecuvântați decât ceilalți credincioși care nu au ajuns la o cruce de lemn în apele înghețate. Crucea lui Cristos ne dă tuturor viață și binecuvântare. Problema noastră este că am făcut si din Cruce o compeție și o luptă. Biserica a devenit și ea o bătălie, fiecare pretinde că a lui e mai bună, iar a altuia este sectantă sau eretică. Bătălia nu e pe o crucea sau pe o Biserică, ci bătălia este cu duhurile răutății și cu poftele păcătoase pe care Crucea vrea să le biruie. Dacă am trăi pocăința am realiza că Hristos are o singură cruce și o singură Biserică, iar acea Biserică ești tu și sunt eu, suntem noi cei schimbați de Cruce.

Doamne, scapă-ne de credința asta moartă, fără fapte ale pocăinței, dar cu traditii! Trăiți crucea lui Cristos și nu vă veți mai bate cu nimeni pentru o bucată de lemn “sfințit”!

Cu prețuire,

Toni Berbece