Skip to main content

Ce zice Biblia despre pomeni…

Biblia nu aprobă nicio clipă pomenile, hrana dată morților, ci acestea sunt adăugiri fără rost preluate din păgânism și uneori chiar poveri peste Biserica lui Hristos. Deoarece Hristos ne-a spus prin pilda Bogatului cum că bogatul nemilostiv, care a respins o viață de bunătate si de credință, nu putea fi slujit în lumea de apoi nici măcar cu un deget înmuiat în apă rece. Mântuitorul spunându-ne un principiu al lumii spirituale, care ar trebui să zguduie orice credință în pomeni: “Pe lângă toate acestea, între noi şi între voi este o prăpastie mare, aşa ca cei ce ar vrea să treacă de aici la voi sau de acolo la noi să nu poată (Luca 16:26).”

Așadar, pocăința si întoarcerea la Dumnezeu se face acum, căci dincolo nu te mai ajută absolut nimeni. Bogatul nemilostiv L-a mai rugat pe Dumnezeu să-l învie pe Lazăr (cerșetorul de la masa familiei lor bogate) și să-l trimită la rudele lui necredincioase pentru a le convinge de gravitatea Iadului, să le povestească în ce stare nenorocită a ajuns bogatul în Iad și să nu care cumva să ajungă și ei la fel, la care Dumnezeu (prin Avraam) i-a zis (parafrazez): “Dacă nu cred Scripturile, nu vor crede nici în cineva înviat din morț (Luca 16:29-31)!”

Deci căpoșenia unora de a crede că pot face ce vor ei in lumea asta pentru că vor fi hrăniți si îngrijiți bine prin pomeni este atât de mare încât Hristos ne-a spus că nici șocul unui mort înviat care să le predice adevarul nu i-ar convinge. Oare si tu ești dintre cei ce cred o minciuna doar pentru a nu se pocăi si pentru a nu renunța la beții, furturi, minciuni, curvii si viața aceasta destrăbălată? Nu, în viata de apoi nu te mai ajută nimeni si nu există milă dacă nu accepți mila lui Hristos acum! Nu poți fi un slujitor al Diavolului aici prin păcate și un răsfățat al lui Hristos în viața de apoi, pe Dumnezeu nu-L poți păcăli cum crezi. Si încă ceva, degeaba dai mese îmbelșugate rudelor si prietenilor pentru cei morți dacă nu hrănești o văduvă, un orfan și un Lazăr al zilelor noastre, căci acestea sunt milosteniile care ajuta pentru viata de apoi, dacă ai crezut în Hristos ca unic Mântuitor.

P.S. Adaug comentariul unei persoane: Psalmul 106.28 (105.28): „Ei s-au alipit de Baal-Peor și au mâncat jertfele morților (ebr. metim)”. Jertfa adusă pentru cei morți este echivalată cu idolatria.

Cu prețuire pentru adevăr,
Toni Berbece