Skip to main content

Cine e Duhul Sfânt și de ce sărbătorim Cincizecimea

Biblia începe cu un verset în care Duhul Sfânt se mișcă peste pământul acoperit de ape cum își mișcă un pictor pensula peste pânza goală înainte de a face o capodoperă. El a modelat pământul, a făcut munții să iasă din ape, a făcut “să țâșnească” vietăți și plante, iar apoi când Dumnezeu a modelat o păpușă de pământ din cel mai bun pământ (numit “adamh” în ebraică – pământul care nu cunoscuse gust de moarte nici din partea plantelor, animalelor sau a oamenilor), Duhul a suflat suflare de viață și omul a devenit un suflet viu și veșnic

Fiind artist îmi place să știu că Duhul Sfânt este Cel care oferă oamenilor capacități artistice de tot felul și îndeletniciri, priceperi care-i ajută să-și câștige traiul. De exemplu Bețaleel a primit pricepere de la Duhul Sfânt de a face lucrarile de artă pentru Cortul Întâlnire. Așadar, dacă ești artist, inventator, dacă te pricepi la ceva anume și ai simțit că pe lângă munca de instruire ți-a fost ușor să faci ceva, pentru că ai avut talent, aș vrea să știi că acel talent vine de la Duhul Sfânt.

Dar Biblia ne mai spune că Duhul Sfânt va dovedi lumea vinovată și că are nevoie de un Salvator. Când un om realizează că e păcătos și că are nevoie de iertare, acesta este tot efectul Duhului în viața lui. El face asta mereu cu oamenii doar că puțini răspund.

Duhul este puterea de vindecare a lui Dumnezeu, prin Duhul este restaurată tristețea, depresia, boala de orice fel și tot Duhul va fi cel care va învia oamenii din morți pentru marea Judecată de la sfârșitul zilelor.

Cât despre Sărbătoarea Cincizecimii aș vrea să vă spun că ea corespunde cu Sărbătoarea Roadelor de la evrei și nu la voia întâmplării, pentru că un creștin poate rodi doar cu ajutorul Duhul Sfânt. Dragostea, bucuria, pacea, răbdarea, facerea de bine, credincioșia, toate acestea sunt roade pe care Duhul le rodește în om pentru că omul în sine nu e capabil de niciun bine neîntinat, dezinteresat. Cincizecimea a avut loc la 50 de zile de la înviere, de aceea se numește astfel, și marchează începutul misiunii Bisericii. Cristos îi interzice să lucreze fără această împuternicire, pentru că fără Duhul Sfânt omul nu poate lupta cu întunericul lumii.

Cincizecimea marchează împuternicirea Bisericii pentru cucerirea lumii, o sărbătoare care are loc în viața fiecărui creștin autentic și în fiecare generație. Dacă nu ar fi fost Cincizecimea azi am fi venerat niște zeități la care ar fi trebuit să ne închinăm prin beții, orgii, ucidere de prunci și prin tot felul de ritualuri drăcești.

Orice creștin ar trebui să știe măcar elementarul acesta despre persoana Duhului Sfânt, deși este nelimitată și de necuprins cu mintea noastră umană. Pentru mai multe detalii citiți Biblia, iar pentru o viață împlinită trăiți prin Duhul!

Cu prețuire,

Toni Berbece