Skip to main content

Complimentele ne consolidează căsnicia

Eram la cumpărături cu soția mea când am simțit să-i spun că are o frumusețe care mă “tulbură”, când o privesc ceva se răscolește în mine. Complimentul acesta care nu m-a costat nimic, doar 30 de secunde și o deschidere de gură, a înseninat-o, i-a schimbat instantaneu dispoziția. A fost apoi tot timpul numai zâmbet și plină bucurie. Stăteam și mă gândeam că cel mai bun medicament pentru familiile noastre este gratis și la îndemâna oricui.

Complimentele ne țin sănătoși mintal, ne descrețesc fața (ajută tenul), produc în creier hormonul fericirii care luptă cu depresia, anxietatea, atacurile de panică și cu fricile, deci fac așa de mult bine încât valorează cât o farmacie întreagă și cât 100 de psihologi la un loc, de fapt nici medicamentele și nici psihologii nu pot repara ce strică lipsa de complimente față de partener. Mark Twain spunea că trăiește două luni cu o vorbă bună. Ce ar fi să le dăruim zilnic celor din jur vorbe bune?

Veninul cu care adesea ne înveninăm familiile sunt vorbele rele, critici acide, reproșuri, sâcâială, iar adesea nu realizăm că acest venin ne aduce viața de cuplu în impas. Dumnezeu să ne ajute să înțelegem că “din rodul gurii lui omul îşi satură fiinţa şi din venitul buzelor lui se satură. Viaţa şi moartea stau în puterea limbii, iar cei ce o iubesc îi vor mânca roadele (Prov. 18:20-21)”.

Așadar, folosește cât mai multe complimente și vei avea un partener fericit și o căsnicie trainică!

Cu prețuire,

Toni Berbece