Skip to main content

Copiii știu

Copiii știu ce iubire ai tu față de mama sau de tata, poți imita cât vrei iubirea pe Facebook sau prin Biserică, dacă în casa ta nu-ți iubești soția sau nu-ți iubești soțul, degeaba le predici despre iubire. Copiii vor imita ce văd în casele lor, aud urlete, aceea vor da mai departe, aud dispreț aceea vor da mai departe, aud vaiete și nemulțumire așa își vor forma și ei familiile. Am fost la o nuntă unde unchiul, care și-a crescut nepotul in casa lui, i-a spus așa: “Ce ai văzut în casa mea și cum mi-am iubit soția așa să faci si tu!” Câți părinți putem spune acest lucru? Aceasta este predica cu care copiii pleacă din casele noastre, trebuie să ținem cont că fiecare zi petrecută în familie este o nouă slujbă din care copilul nostru mai învață câte ceva despre viață.

Copiii știu ce credință ai tu, nu-i poți păcăli. Ei văd cât deschizi Biblia, cât te rogi, cu ce chef mergi la Biserică, cine e de vină de se tot întârzie la slujbe, copiii știu cine e stricat la gură și la inimă și cine are cu adevărat o vorbire curată. Ei sunt ca niște bureți, vor ieși din casa ta cu ceea ce ai pus în ei. Când viața îi va stoarce prin stres, încercări și provocări va ieși din ei ceea ce ai pus acolo. De aceea ai grijă în ce mediu îți crești copilul. Fetele lui Lot știau că acesta le cam are cu alcoolul, de aceea l-au ispitit în doua nopți consecutive cu mult alcool, iată cum copiii știu care sunt slăbiciunile părinților și chiar le exploatează, dar unde copiii văd neprihănire mai devreme sau mai târziu o urmează, cum Isaac a preluat obiceiul tatălui sau Avraam de a ieși in fiecare seară să se roage.

Copiii nu pot fi pacăliți, ei știu cine ești, ei strâmbă din nas când te dai altcineva, când le dai sfaturi pe care tu nu le respecți. Când îi iei la Biserică deși în tine nu se vede nicio schimbare ei vor asocia Biserica cu un loc care n-are nicio putere de transformare și o vor disprețui, dar când tu ești un exemplu pentru ei, toată viata vor fi îndrumați de imaginea aceasta: “Așa făcea mama, așa făcea tata!” Cea mai mare moștenire nu-i o casă, nu-i o mașină, nu-s banii, ci sunt caracterele modelate după chipul lui Hristos, pe care L-au văzut în tine, caractere cu care ies din casa ta. Iar acolo unde copiii nu ne calcă pe urme deși i-am crescut în sfințenie, avem armele postului și ale rugăciunii până când se întorc fiii risipitori acasă! Doamne ajută-ne să ne creștem bine copiii, spre slava Ta, dă-le teamă sfântă de tine pentru că astfel vor fi înțelepți, ferește-i de stricăciunea lumii și fă-i sfinți ca Tine!

Cu prețuire,
Toni Berbece