Skip to main content

“De ce, Doamne, trec pe aici…”

Uneori nu înțelegem de ce trecem prin anumite încercări, unele chiar extrem de neplăcute și pline de suferință. Wurmbrand povestea cu bucurie cum a salvat zeci de suflete de la o moarte veșnică pentru că a făcut și el tuberculoză și a fost dus într-o cameră în care majoritatea noilor veniți mureau destul de repede. Acolo toți oamenii erau dispuși să asculte despre Hristos și chiar să își ceară iertare pentru păcate și să-și încredințeze sufletele în mâna Domnului. Acolo a fost cel mai mare rod al vieții lui.

Uneori trecem prin boli, prin sărăcie, prin depresii, prin tristețe, prin despărțiri grele, pentru ca lumea să vadă cum este ca noi să transformăm cum zice Biblia “valea plângerii într-un loc plin de izvoare”. Înțelegi altfel un depresiv când și tu ai fost prin acea vale a morții și ai învins, înțelegi altfel durerea unei pierderi când și tu ai trecut pe acolo și ai învins. În Biserica lui Hristos sunt oameni care au trecut prin toate “formele de relief ale suferinței”, iar aceștia au găsit mereu drumul spre Muntele lui Dumnezeu, iar GPS-îl lor a fost cântarea de laudă înpletită cu rugăciuni pline de credință. Când activezi acest GPS ți se luminează calea.

De curând am învățat ce este aceea o alergie, nu-i ușoară deloc, până acum o disprețuiam, credeam că e ceva ușor de dus, dar de când am simțit-o pe pielea mea mă rog cu patos pentru toți oamenii care au alergii. Nu voi uita niciodată că scopul pentru care traversez o vale a plângerii nu este de a plânge și mai tare, nu e de a mă lăsa pradă disperării, nu este pentru a arăta că n-am încredere în Dumnezeul proclamat în belșug, ci e tocmai opusul, să merg din putere în putere și din har în har. Ridică-te, șterge-ți lacrimile, deschide-ți gura și umple-o cu laude către Dumnezeu. Îți vei debusolat dușmanul care se hrănea cu suferința ta, îl vei buimăci, nu va înțelege de unde ai bucurie, dar tu vei ști că Hristos rămâne chiar și în vale un Dumnezeu al bucuriei.

“Când străbat aceştia Valea Plângerii, o prefac într-un loc plin de izvoare şi ploaia timpurie o acoperă cu binecuvântări. Ei merg din putere în putere, şi se înfăţişează înaintea lui Dumnezeu în Sion.” Psalmul 84:6-8

Cu prețuire,

Toni Berbece