Skip to main content

De ce românii se roagă mai mult…

Când tătarii au atacat, noi am fost primii și printre cei mai neînsemnați dintre popoare, fără prea multe alianțe și nici vorbă să fim o țară colonialistă cu armată formată din cavaleri și cu cetăți foarte întărite. Noi ne-am rugat și apoi ne-am apărat.

Când turcii ne-au atacat, noi am fost apărătorii Europei, iar n-am fost prinși prea pregătiți, nu eram nici atunci o armată de fier ca cele din occident, dar ne-am rugat și am atacat cu mult curaj și inventivitate trimise de Bunul Dumnezeu.

Când au venit Războaiele Mondiale, nu prea eram o țară de dorit în vreo alianță decât ca și “carne de tun”, dar ne-am rugat și am luptat acolo unde cugetul ne-a spus să o facem, am luptat contra rușilor, contra nemților, chiar și de americani am fost bombardați, de aceea fiind de multe ori ai nimănui, ne-am rugat și ne-am încredințat Bunului Dumnezeu.

Când au venit comuniștii noi am tot sperat că ne salvează Europa și apoi America, dar de fapt și una și alta nu aveau niciun interes, nu aveam ce să le dăm, aveam nevoie doar de ce Ceaușescu le vindea, înfometându-ne și sclăvăgindu-ne pe noi. Dar ne-am rugat, iar momentul eliberării a venit ca o minune, nimeni nu știe sigur ce a fost exact, dar a fost eliberare, unde mic și mare au strigat: “Există Dumnezeu!”

Astăzi suntem loviți de Covid 19, de ce ne rugăm din nou întâi de toate? Păi, noi măști nu făceam, chinezii nu prea mai dau, medicamente nu prea facem, nici vaccinuri, alții le țin pentru ei, politicienii noștri au fost prinși buimăciți, bâlbele lor ne-au uimit și de data aceasta, unii medici au demisionat, iar noi, văzând-le pe toate acestea, ne-am rugat. Tot rugăciunea ne-a rămas ancoră. Ne rugăm și cerem pace și implicare pentru noi, cetățenii, curaj și pricepere pentru medici și înțelepciune și dăruite pentru politicieni.

De ce în România sunt Bisericii de tot felul, de la ortodoxe la neoprotestante și independente, mai multe decât orice alte instituții? Pentru că e semn că pe noi Dumnezeu mereu ne-a ascultat și ne-a scos la liman, chiar dacă prin multă suferință. Noi așa ne-am obișnuit, El ne-a ascultat, iar noi am mai făcut Biserici (sau mai bine zis săli de adunare a Bisericii), pentru că mereu am fost mai mulți cei care I-am mulțumit decât cei care I-au întors spatele.

Dragi români, rugați-vă mai întâi și apoi cu forța, înțelepciunea, dibăcia și pasiunea pe care le primiți de sus salvați țara aceasta, iar ce nu putem face noi va face Însuși Dumnezeu. Dacă-i iei României rugăciunea, îi iei identitatea!

“Vegheati si rugati-va, ca sa nu cadeti in ispita…” (Mat.26:41);

“Pentru ce dormiti ? Sculati-va si rugati-va…” (Luca 22:46);

“Rugati-va ca sa aveti putere…” (Luca 21:36);

“Isus le-a spus o pilda ca sa le arate ca trebuie sa se roage necurmat, si sa nu se lase.” (Luca 18:1);

Cu prețuire,

Toni Berbece