Skip to main content

Fii atent la tine…

Fii atent la tine când ești obosit. Oboseala ne face irascibili cu cei din jur. Adesea ridicăm tonul, nu avem răbdare, criticăm, bombănim când nu ne-am odihnit cum trebuie sau când ceva anume ne consumă toată energia. Este important când simți că ai obosit să te retragi pentru a-ți recâștiga energia. Poți răni multe persoane, chiar pe cei foarte dragi, dacă nu realizezi că tot ce-ți trebuie este un somn zdravăn. Adesea euforia succesului sau dorința de a obține ceva ne face să muncim până la epuizare, acesta fiind motivul pentru care ajungem să nu ne mai bucurăm de viață. Adesea depresia apare pe fondul oboselii psihice și fizice.

Fii atent la tine când ai eșuat într-un anumit domeniu. Nu extinde descurajarea și amărăciunea în toate celelalte domenii ale vieții. Nu distruge tot doar pentru că ai picat un examen al vieții, vor fi șanse să mai dai acel examen de “n” ori. Titanicul s-a scufundat pentru că nu a avut compartimentat subsolul astfel încât să poată izola partea cu spărtura, ca apa să nu inunde tot vaporul. Compartimentează-ți viața, izolează eșecul, nu-l lăsa să învenineze totul. Ai eșuat într-un domeniu, dar cu siguranță ai reușit în multe altele.

Fii atent la tine când ești jignit. Adesea reacționăm exagerat când cineva ne jignește, lăsându-ne demoralizați și lăsându-ne jefuiți de energia și de pofta de a continua în viață. Adesea m-am oprit din a face lucruri foarte bune doar de frica de a nu fi criticat din nou. De cele mai multe ori suntem criticați de invidioși, de oameni care se simt depășiți, crispați care sunt mereu într-o cursă de imagine cu cei din jur, iar când se simt întrecuți încep să pună piedici. Ei sunt ofticoșii aceia din copilărie care azi au crescut și au evoluat în oftica lor. Așadar, nu lăsa jignirile să te oprească din drum, ia doar critica constructivă, care te face mai bun și nu pe aceea care are menirea de a te opri…

Cu prețuire,

Toni Berbece