Skip to main content

Hristos face loc pentru străini

Ne spune Biblia că din cei 30 de arginți cu care fusese vândut Isus și pe care Iuda i-a adus înapoi la preoți, aceștia au cumpărat un loc în care să îngroape străinii (Matei 27:7). Străinii erau spurcați, ei nu aveau loc în cimitirele lor. Cum azi de exemplu ortodocșii nu primesc “sectanți” și nici catolicii ortodocși și invers, nici evreii nu primesc de alt fel in cimitirele lor alte “nații” și tot așa. Azi ne îngropăm în cimitire separate, sperând că în Cer vom fi cu toții. Ce stupizenie, nu? Îmi povestea o familie de prin Moldova că și-a îngropat mortul în curte, pentru că acești creștini au schimbat Biserica aceea care deținea cimitirul satului.

Deci dacă nu mai vii la Biserica noastră nu te primim în cimitirul nostru, dar cu ura asta avem pretenția de a ajunge în Cerul dragostei și iubirii lui Dumnezeu. Tot familia aceasta care n-avea unde sa-și îngroape mortul povestea că a fost fugărită de la cimitir cu furcile. Ce ar fi ca la intrarea în Cer pe “agresorii creștini” sa-i fugărească îngerii tot cu furcile? Văd articole de la aceștia, care cândva au fost fugăriți cu furcile de alții, cum la rândul lor îi fac anatema și lepădați pe cei ce nu mai vin la Bisericile lor. Au uitat că au fost persecutați și au devenit persecutori. Au uitat când li se spunea că numai Biserica X intră în Cer și a lor nu, acum și ei s-au văzut mari și au pus monopol pe Rai. Știu, e ușor să dai oameni afara din Rai când n-ai plătit tu pentru ei.

Întorcându-mă la cei 30 de arginți cu care Isus a fost vândut și cu care s-a cumpărat un ogor pentru străini, vă spun limpede, Isus este cel care ne primește pe toți, chiar dacă eram străini de Dumnezeu prin păcat, chiar dacă alții ne-au văzut sau ne văd păgâni, sectanți, spurcați, de neiertat, Isus are un pământ nou pentru noi, El l-a plătit cu prețul vieții Lui, El l-a plătit cu sânge și din această patrie a Lui nu ne va da nimeni afara și nu ne va mai vedea nimeni străini, chiar dacă am fost îngropați în curte sau arși pe rug de cei care fac din Biserică o peșteră de tâlhari, uitând că este locul iubirii, al iertării și al transformării indiferent de eticheta religioasă. Isus ne vrea sfinți, restul sunt răutăcisme. Biletul spre Cer este sângele lui Hristos care mă sfințește, nu apartenența la o Biserică pământească. Avem nevoie de Biserică, dar de cea care cheamă la Hristos și nu la oameni.

Cu prețuire,
Toni Berbece