Skip to main content

Încrederea moare ușor și reînvie aproape niciodată

Am citit cu stupoare cum în America o tânără a strâns 400.000 de dolari pentru un veteran de război ca mai apoi să-i cheltuie ea. Acel veteran de război trăia pe străzi și făcuse un gest de bunătate dându-i ultimii lui 20 de dolari tinerei, care rămăsese fără motorină într-o zonă periculoasă.

Problema a fost că cei 15.000 de donatori au dat cu toată dragostea acești bani, după care au rămas mască aflând că binele lor a fost transformat într-o escrocherie. Când agentul bunătății devine impostor aceasta este cea mai tristă trădare.

Să trădezi încrederea cuiva este ceea ce oamenii fac zilnic uitând că trădarea nu doar că rănește inimi, dar dezumanizează persoana rănită. Un om trădat în dragoste va iubi cu rezerve, un om a cărui bunătate a fost trădată va dărui cu rezerve sau mai deloc.

Efectele trădătii sunt cel mai bine exemplificate de întâmplarea în care un beduin a luat pe cămila lui un om care se rătăcise în deșert, acest om văzându-se pe cămilă i-a dat un brânci beduinului furându-i cămila. Cel păgubit a strigat astfel: “Nu-mi pare rău că mi-ai furat cămila, ci îmi pare rău că nu voi mai ajuta pe nimeni niciodată!” Ai făcut pe cineva să strige astfel după tine? Dacă da să știi că ai făcut pe cineva să-și piardă dacă nu toată umanitatea măcar o parte.

Ceea ce promiți fă, fără contracte, notari și mii de rugăminți, iar dacă nu mai poți nu fugi de promisiune, ci roagă-te să fii dezlegat de promisinea ta dacă se mai poate. Însă să știi că în Biblie cine face promisiuni și nu le onorează, cine zice “da” și face “nu”, vine de la Satana.

Cartea Proverbe ne spune că bunătatea și credincioșia trebuie să fie purtate la gât și gravate pe inimă. Doar astfel poți căpăta trecere și minte sănătoasă și înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor. Când pierzi bunătatea și credincioșia pierzi și trecerea înaintea tuturor și sănătatea minții.

Fii un om de încredere!