Skip to main content

Urla când băteau Clopotele…

Citesc cartea lui Eddie Jaku, un supraviețuitor al lagărelor naziste, si ma înfior in ce stadiu de degradare poate ajunge ființa umană. Povestește acolo cum naziștii ajunseseră de la tolerarea lui Hitler la agenții lui. Totul s-a petrecut cu pași mărunți, nu dintr-o dată. Primul pas e sa renunți la principii, la ce te definesc pe tine ca om, la credința si la gesturi mici de omenie. Povestește Eddie cum naziștii ucideau copii, dându-i cu capul de perete, apoi mergeau acasa si se jucau cu proprii copii si erau romantici cu soțiile lor, după ce violau femei prin lagăre. Ca să se distreze, naziștii își făcuseră țepe din metal in vârful bocancilor si îi împungeau în fund pe evrei, provocându-le chinuri groaznice.

Acest evreu supraviețuitor povestește cum la un moment dat a fost împușcat încercând sa evadeze, însă a fugit înapoi în lagăr si a apelat la un medic, deținut si el, pentru a-i scoate glonțul din gambă. I l-a scos la toaletă (un loc mizerabil), iar operația s-a petrecut pe viu, însă trebuia să aștepte trasul clopotele de la Biserică pentru a urla de durere. Sunetul clopotelor acopereau multe urlete pe care deținuții trebuiau să le scoată în timp ce erau operați pe ascuns, pentru că dacă te găseau cu “defect” te trimiteau direct la camerele de gazare. Mă gândeam că Biserica ajută chiar si acolo unde îți e greu să crezi că poate ajuta, că de fapt ei își ascundeau durerea in spatele clopotelor, așteptau acele sunete pentru a nu le da ocazia “șacalilor” să se bucure sau să descopere rănile lor de care sa profite. Așa e si azi, Biserica e un loc in care îți ascunzi durerea in Hristos, pentru ca Diavolul să nu profite de ea.

Eddie Jaku, spunea că inclusiv unii deținuți din lagăr devenise brute, trădând si furând bunuri, însă el a spus că nu a făcut niciodată astfel de mișelii contra fraților lui deoarece “nu avea rost să supraviețuiești, dacă deveneai o brută.” Cartea este plină de dovezi că o dată ce ai renunțat la principii, la moralitate, la omenie si la puritate, devii un animal fără limite. Diavolul vrea in primă fază să închizi ochii si sa taci la acțiunile lui, apoi devii ușor făptaș. Așadar, țineți cu orice preț de principii, de puritate si de omenie, dincolo de ele sunt frați cu dracii care chinuie oameni. Diferența o fac tocmai legile iubirii de semeni!

Cu prețuire,
Toni Berbece